MM logo red

Op zoek naar een hetelucht friteuse? We helpen je graag

Luuk4 MEI 2023

Gezond frituren

Gezond frituren - Images

Wat is een hetelucht friteuse?

Bij frituur denk je meestal niet direct aan een gezonde maaltijd. Toch gaan frituren en gezond eten heel goed samen. Dat bewijzen de hetelucht friteuses. De werking ervan is vergelijkbaar met die van een heteluchtoven. Een hetelucht friteuse frituurt ingrediënten door de circulatie van hete lucht. Hierdoor heb je voor het bakken van friet slechts één lepel of zelfs helemaal geen olie nodig. Zo zijn er zelfs modellen die niet alleen werken op basis van hete lucht, maar ook een grill hebben. Omdat je frituurt met maar één lepel olie, en soms zelfs helemaal geen olie hoeft toe te voegen, betekent dat een gezondere (vetvrije) manier van eten bereiden en veel minder calorieën. Bovendien krijgen friet en andere snacks wel hun vertrouwde krokante bite. Met een hetelucht friteuse bereid je naast de standaard frituurgerechten net zo makkelijk recepten met vlees, vis, groente of fruit.

Plus- en minpunten hetelucht friteuse:

+ Geen of weinig vet nodig
+ Geen vervelende frituurlucht in huis
+ Veel bereidingsmogelijkheden
+ Gemakkelijk schoon te maken
- Kost meer tijd dan normaal frituren
- Duurder dan een gewone frituurpan
- Niet geschikt voor vloeibaar beslag (bijvoorbeeld oliebollen)

Veelzijdig apparaat

Veelzijdig apparaat - Images

Een van de vele voordelen van een hetelucht friteuse is de veelzijdigheid van het apparaat. Je kunt er echt alle kanten mee op. We noemen een paar mogelijkheden op:

  • Bakken van friet
  • Bakken van snacks (in combinatie met de juiste accessoires)
  • Braden van vlees, vis en gevogelte (bij sommige modellen standaard, bij andere in combinatie met de juiste accessoires)
  • Bereiden van complete eenpansmaaltijden (in combinatie met de juiste accessoires)
  • Grillen en roosteren (in combinatie met de juiste accessoires)
  • Bakken van brood, cakes en taarten (afhankelijk van het model)
  • Opwarmen van maaltijden

De juiste keuze

Waar let je op bij de aanschaf van een hetelucht friteuse?

Er zijn steeds meer hetelucht friteuses verkrijgbaar. Dat grote aanbod is prettig, maar het brengt ook de vraag met zich mee waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. Het kan nog best lastig zijn om een goede keuze te maken. Natuurlijk zijn je budget en het design van de pan van grote invloed op je keuze, maar let vooral ook op de inhoud van de pan, de ruimte in je keuken en de eventuele extra’s.

Inhoud van de frituurpan - Images

Inhoud van de frituurpan

De keuze voor een friteuse is afhankelijk van je gebruik. Heb je een tweepersoonshuishouden en gebruik je de friteuse maar af en toe? Wil je er dagelijks maaltijden in kunnen bereiden voor het hele gezin? Of heb je geregeld een feestje waarbij de bitterballen niet aangesleept kunnen worden? Vanzelfsprekend heb je voor een tweepersoonshuishouden voldoende aan een kleinere hetelucht friteuse terwijl je voor een gezin juist meer hebt aan een pan met meer inhoud. Als richtlijn kun je aanhouden dat je voor een volwassen persoon ongeveer 250 gram voorgebakken friet moet rekenen. Voor verse friet is dit 100 tot 150 gram meer. Voor kinderen heb je aan een halve portie vaak genoeg.

Beschikbare ruimte in je keuken

Toegegeven: hetelucht friteuses nemen vrij veel ruimte in beslag. Het is daarom verstandig om bij de aanschaf te kijken naar de ruimte die je in je keuken hebt. Past hij op het aanrecht, blijft hij op het aanrecht staan of heb je kastruimte beschikbaar om het apparaat in op te bergen? Per merk verschilt het design en het ene ontwerp is compacter dan het andere.

Timer - Images

Timer

Hetelucht friteuses kunnen over verschillende timers beschikken. Een geïntegreerde timer helpt je bij het in de gaten houden van de baktijd. Zodra de door jou ingestelde tijd verstreken is, klinkt een duidelijk hoorbaar geluidssignaal. Handig, omdat je de tijd niet zelf in de gaten hoeft te houden. Een aantal modellen is zo geavanceerd dat ze zichzelf ook automatisch uitschakelen als de ingestelde baktijd verstreken is. Sommige modellen beschikken over een timer voor uitgesteld bakken. Deze timer maakt het mogelijk je maaltijd voor te bereiden, naar je werk te gaan en ’s avonds thuis te komen terwijl er een warme maaltijd op je wacht.

Temperatuurregeling - Images

Temperatuurregeling

Er zijn hetelucht friteuses waarbij je zelf de baktemperatuur kunt instellen. Zo heb je zelf de controle over de gaarsnelheid en kun je de temperatuur aan je ingrediënten aanpassen voor een beter bakresultaat.

Kijkvenster of transparante deksel

Bij hetelucht friteuses met een kijkvenster of een transparante deksel houd je makkelijker in de gaten of je maaltijd al bijna klaar is. Je hoeft alleen maar door het venster te kijken om te zien hoe het ervoor staat.

Verschillende varianten

Nu je weet wat je allemaal kunt met een hetelucht friteuse en waar je bij je keuze op moet letten, is het alleen nog een kwestie van er één aanschaffen. Om je verder op weg te helpen lichten we een aantal verschillende varianten toe.

Philips airfryer - Images

Philips airfryer

De Philips Airfryer is een van de bekendste hetelucht friteuses. Dankzij de unieke Rapid Air-technologie heb je minder vet nodig om maaltijden te frituren, bakken, braden en grillen. Verse friet gebakken met een Philips Airfryer bevat 80% minder vet dan verse friet uit een gewone frituurpan. Je hebt voor het bakken van de friet namelijk weinig tot geen olie nodig. Sommige modellen hebben een geïntegreerde timer waarmee je de baktijden tot 30 minuten vooraf kunt instellen. Daarnaast zijn er modellen met een temperatuurregelaar waarbij je de baktemperatuur zelf bepaalt. In combinatie met de juiste accessoires kun je met de Philips Airfryer vlees, vis, groente en zoete gerechten bereiden. Bak er bijvoorbeeld je broodjes in af of bereid er taarten en cake mee. Alle onderdelen zijn eenvoudig schoon te maken in de vaatwasser. De pan heeft geen roer-arm waardoor je de ingrediënten van je maaltijd zelf moet omroeren. De Airfryer is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen.

Tefal - Images

Tefal Easy Fry hetelucht friteuse

De Tefal Easy Fry is een hetelucht friteuse voor het bereiden van je vetarme friet, snacks, eenpansmaaltijden en meer. Dankzij de innovatieve 3D Air Pulse-technologie die voor een constante stroom van hete lucht door het apparaat zorgt, zijn je gerechten altijd knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen. De temperatuur van deze Tefal-hetelucht friteuse stel je eenvoudig in van 80 tot 200 graden. Wil je het jezelf nóg makkelijker maken? Kies dan één van de – per model verschillende – automatische programma’s. Ook schoonmaken is erg eenvoudig. De binnenpan heeft namelijk een anti-aanbaklaag en alle uitneembare onderdelen zijn vaatwasserbestendig. De Tefal Easy Fry is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen met een inhoud variërend van 1.6 tot 5.6 liter.

De'Longhi - Images

De'Longhi Multifry

De De’Longhi Multifry is een hetelucht friteuse voor een gezonde bereiding van friet, snacks, risotto, cake, pizza en zelfs stoofschotels. Je hoeft namelijk helemaal geen, of slechts een beetje olie aan je ingrediënten toe te voegen. Het speciale SHS Double Pro-systeem zorgt voor een gelijkmatige warmteverspreiding en de pendelarm roert de ingrediënten. Door zijn pendelarm is de friteuse extra gebruiksvriendelijk, maar wel minder compact dan een hetelucht friteuse zonder pendelarm. De Multifry beschikt over een handige recepten-selectieknop met 4 voorgeprogrammeerde functies voor aardappelen, pizza, taart en stoofschotel. In de Appstore en in Google Play is er een Multifry-app beschikbaar voor nog meer recepten en inspiratie.

Princess - Images

Princess Aerofryer

Met de hetelucht friteuse van Princess kun je frituren, grillen, roosteren en bakken. Net als bij alle hetelucht friteuses heb je voor de bereiding van je maaltijden weinig tot geen vet nodig. De bediening van deze pan is dankzij de programma’s voor friet, snacks, vlees, vis, gevogelte, groenten en cake heel gemakkelijk. Daarnaast kun je de temperatuur van de pan en de baktijd ook handmatig instellen. Het ‘ready’- signaal laat je weten wanneer het eten klaar is. De pan heeft geen roer-arm waardoor je je ingrediënten tussentijds zelf moet omroeren.

Inventum airfry

Inventum hetelucht friteuse

Met de hetelucht friteuse van Inventum kun je frituren, grillen, bakken en roosteren. Ook bij deze friteuse heb je voor de bereiding van je gerechten weinig tot geen olie nodig. De pannen zijn voorzien van een temperatuurregelaar en een uitschakeltimer. Hierdoor heb je optimale controle over het bakproces en het uiteindelijke bakresultaat. De hetelucht friteuses van Inventum hebben geen roer-arm waardoor je je ingrediënten tussentijds zelf moet omroeren.