MM logo red

Hardnekkige vlekken uit je kleding verwijderen

Thijs27 DECEMBER 2023
unknown description

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor je het weet heb je rode wijn over je witte overhemd gemorst of spettert er tijdens het koken saus op je schone shirt. En als je jonge kinderen hebt, weet je bijna zeker dat die nieuwe broek niet schoon blijft tijdens het buiten spelen. Niet erg, zolang je maar weet hoe je kleren weer schoon krijgt. Leer hoe je alle soorten hardnekkige vlekken verwijdert.

Profiteer van onze tips om verschillende soorten vlekken te verwijderen

Profiteer van onze tips om verschillende soorten vlekken te verwijderen

Een goede wasmachine krijgt je kleding vaak wel schoon, al zijn er soorten vlekken waar meer voor nodig is dan een wasbeurt om ze uit je kleren te krijgen. Rode wijn is hier een bekend voorbeeld van, maar ook olie- en vetvlekken verwijder je niet zomaar uit je kleding. Of wat te denken van zweetvlekken, die met name in je witte kleren blijven hangen? Gelukkig zijn er voor al deze vleksoorten manieren om ze uit je kleding te krijgen, met of zonder wasmachine.

Rodewijnvlekken verwijderen

Rodewijnvlekken verwijderen

Om een rodewijnvlek goed te verwijderen gooi je zo snel mogelijk witte wijn over de vlek. Vervolgens spoel je de plek goed uit met koud water. Kun je niet direct actie ondernemen? Bedek de vlek dan later met zout, natuurazijn of baking soda. Laat een van deze middelen minimaal een uur goed intrekken. Spoel je kledingstuk goed uit. Als de vlek minder is geworden, gooi je het kledingstuk voor de zekerheid nog een keer in de wasmachine. Merk je weinig verschil? Herhaal de handelingen dan met een ander middel.

Zo krijg je olie en vet uit je kleding

Als er tijdens het tanken per ongeluk olie op je kleding is gekomen of als het vervangen van frituurvet niet helemaal goed is gegaan, dep je zo snel mogelijk een afwasmiddel op de vlek. Je kunt ook azijn of citroensap gebruiken. Laat het middel in ieder geval een half uur intrekken en spoel het vervolgens uit met warm water. Was het kledingstuk daarna nog een keer op een normale manier in je wasmachine.

Zie je duidelijke zweetvlekken op je witte kleding?

Zie je duidelijke zweetvlekken op je witte kleding?

Als je met name witte kleding vaker draagt, kunnen er gele zweetvlekken ontstaan, vooral rond de oksels. Om zweetvlekken te verwijderen gebruik je een sterk wasmiddel, citroensap of baking soda. Laat het middel een paar uur in de vlek trekken en spoel je witte kledingstuk vervolgens uit met warm water. Was je kleding nogmaals zoals je dat normaal ook zou doen. Heb je een wasmachine met stoomfunctie? Gebruik deze functie om de gele zweetvlekken sneller en beter uit je kleding te krijgen.

Tomatensaus gemorst? Zo maak je je kleding weer schoon

Tomatensaus verwijder je vrij eenvoudig, maar wel op een bijzondere manier uit je kleren. Je smeert de sausvlek namelijk in met tandpasta. Vooral op witte kleding werkt deze techniek goed. Laat de tandpasta ongeveer 10 minuten inwerken op de vlek. Veeg het daarna weg met een vochtige microvezeldoek en laat je kleding nog even weken in een teil lauwwarm water met afwasmiddel. Laat je kleren vervolgens goed drogen, desnoods in je droogtrommel.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant: