Mediamarkt Logo

Een stoomreiniger gebruiken: zo werkt het

Zoek je een manier om zonder ploeteren je huis grondig en milieuvriendelijk schoon te maken? Overweeg eens om een stoomreiniger te gebruiken. Met een stoomreiniger reinig je door middel van hete, droge stoom, dus zonder schoonmaakmiddelen. Schoonmaken met stoom is heel hygiënisch, het komt in de kleinste hoekjes en het doodt vrijwel alle bacteriën, schimmels en huisstofmijt. Op deze pagina lees je hoe stomen met een stoomreiniger werkt, wat de voor- en nadelen zijn en waar je op moet letten.

Zo werkt een stoomreiniger

Zo werkt een stoomreiniger

Een stoomreiniger heeft een waterreservoir dat je vult met water. Als je de stekker in het stopcontact doet, wordt het water verhit en komt het door het mondstuk als stoom naar buiten. Hoe groter het reservoir, hoe langer je kunt stomen. Raakt tijdens het stomen het water op? Geen probleem, bij veel stoomreinigers kun je het reservoir dan gewoon bijvullen. Bij slede- en handstoomreinigers komt de stoom onder een bepaalde druk uit de stoomreiniger. Deze druk (in bar) heet stoomdruk en geeft aan hoe krachtig je stoomreiniger is. Hoe hardnekkiger het vuil, hoe meer stoomdruk je nodig hebt. De stoom weekt vet, kalk en ander vuil los en dringt diep door in bijvoorbeeld de voegen tussen tegels.

Soorten stoomreinigers

Er zijn allerlei soorten stoomreinigers op de markt. Ze worden met verschillende accessoires (opzetstukken) geleverd, passend bij wat je wilt schoonmaken. Om goed te kunnen kiezen bedenk je dus eerst wat je precies met de stoomreiniger wilt doen. We helpen je op weg. Stoommoppen gebruik je voor het stomen van vloeren en tapijten. Sledestoomreinigers zijn geschikt voor grote oppervlakken zoals de woonkamer. Met handstoomreinigers doe je de wat kleinere klussen zoals het schoonmaken van tegels en sanitair.

Dit maak je schoon met een stoomreiniger

Dit maak je schoon met een stoomreiniger

Met een stoomreiniger kun je vrijwel alles schoonmaken:

  • Meubels
  • Matrassen en dekbedden
  • Sieraden
  • Gordijnen
  • Fornuis en kookplaat
  • Tegelvloeren en vloerbedekking
  • Ramen, deuren, kozijnen
  • Sanitair

Let op: parket en laminaat zijn kwetsbaar, deze kun je beter niet schoonmaken met een stoomreiniger.

Wist je dat er ook stoomreinigers zijn waarmee je je ramen kunt reinigen? Hier gebruik je een speciaal opzetstuk voor. Het apparaat zuigt alle druppels gelijk op waardoor je streepvrij zeemt. Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen met een gewone trekker.

Voordelen stoomreinigers

Schoonmaken met een stoomreiniger heeft veel voordelen boven het 'traditionele' schoonmaken. Zo is het milieuvriendelijk omdat je alleen water gebruikt. De combinatie van druk en stoom zorgt voor een sterke reiniging, je hoeft zelf weinig kracht te zetten voor een optimaal schoonmaakresultaat. De stoom laat geen resten achter en verwijdert vieze geurtjes. Doordat je niet meer hoeft te boenen en te schrobben, bespaar je veel tijd. Omdat je geen schoonmaakmiddelen meer nodig hebt en minder water gebruikt, is een stoomreiniger ook nog eens kostenbesparend.

Nadelen stoomreinigers

Natuurlijk is een stoomreiniger wat duurder in aanschaf dan een emmer, een dweil, wat zeep en water. Maar op den duur verdien je het apparaat natuurlijk dik terug. Een ander nadeel ten opzichte van met de hand schoonmaken is dat je even moet wachten tot de stoomreiniger opgewarmd is. Eenmaal opgewarmd is de stoom natuurlijk heet, waardoor je tijdens het schoonmaken voorzichtig moet zijn. Ook kun je geen grote hoeveelheden vocht opdweilen zoals met een mop of dweil.