Mediamarkt Logo

De Oranje airfryer is online uitverkocht, maar nog wel beschikbaar in een groot deel van onze winkels!

Rookmelders verplicht sinds 1 juli: wat nu?

Thijs24 JANUARI 2024
undefined

Sinds 1 juli 2022 is het verplicht om rookmelders te hebben in zowel nieuwbouwhuizen als in bestaande woningen. Dit betekent dat er op iedere verdieping minstens een rookmelder moet hangen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete of moeilijkheden met je verzekering. Benieuwd hoeveel rookmelders jij nodig hebt en waar je ze moet ophangen? Hier lees je hoe jij aan de wetgeving voldoet.

Waarom rookmelders sinds 1 juli 2022 verplicht zijn

Rookmelders zijn sinds 1 juli 2022 verplicht voor jouw eigen veiligheid en die van de mensen om je heen. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Dit gebeurt vooral ’s nachts als je ligt te slapen en niets ruikt. Het doel van deze maatregel is dan ook: levens redden en ernstig persoonlijk letsel voorkomen.

Aan deze eisen moet een rookmelder voldoen

Rookmelders verplicht - Eisen aan een rookmelder

De rookmelders moeten volgens de Nederlandse wet aan bepaalde eisen voldoen. Zo moeten rookmelders een Europees EN-14606 certificaat hebben. Rookmelders die op netstroom werken, hebben ook een NEN-2555 certificaat nodig. Deze certificaten garanderen dat rookmelders een goed geluidssignaal afgeven, op tijd rook detecteren en makkelijk te monteren zijn. De rookmelders moeten ook een CE-markering hebben. Ze mogen niet van een ionisch type zijn. Alle rookmelders van MediaMarkt voldoen aan deze wettelijke eisen.

Bron afbeelding: Netatmo

Zoveel rookmelders heb je nodig

Op iedere etage moet een rookmelder hangen. Dit geldt ook voor besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt en voor iedere kamer in studentenhuizen en kamerwoningen.

Rookmelders in nieuwbouwwoningen en bestaande bouw

Ben jij de eigenaar van een nieuwbouwwoning of een bestaande woning? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende rookmelders. Let erop dat je rookmelders kiest die aan de eisen voldoen en dat je ze hierna jaarlijks onderhoudt.

Rookmelders in huurwoningen

Huur je een woning? Dan moet de verhuurder voldoende rookmelders ophangen. Hierna ben je als huurder zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de brandmelders.

Waar plaats je een rookmelder?

Rook stijgt op, daarom hang je een rookmelder altijd in het midden van het plafond. Zorg dat je 50 centimeter afstand houdt van een muur of hoek. Plaats de rookmelder op minstens 30 centimeter van een lamp, zo voorkom je dat stof van de lamp in de rookmelder komt. Hang zowel in de vluchtroute (bijvoorbeeld een hal, overloop of gang) als in de kamer waar je slaapt een rookmelder.

Slimme rookmelders voor extra veiligheid

Wil jij nog meer veiligheid in je woning, kies dan een slimme rookmelder. Deze koppel je via een app aan je smartphone, waardoor je push-berichten ontvangt wanneer er rook gedetecteerd is in jouw huis. Daarnaast kun je slimme rookmelders ook onderling koppelen, zodat elke rookmelder afgaat wanneer er op één plek rook gedetecteerd is. Ook kun je slimme rookmelders koppelen aan andere slimme apparaten, zoals aan slimme lampen. Zo maak je een veilige verlichte looproute naar de uitgang in geval van brand. Wel zo’n veilig idee.

Google Nest Protect: meer weten, minder zorgen maken

Rookmelders verplicht - Google Nest Protect

Google Nest Protect speurt naar snel brandend en langzaam smeulend vuur en onzichtbare koolmonoxide. Hij vertelt je wat het probleem is en waar het gevaar dreigt. Voordat het alarm afgaat, kan hij je ook vriendelijk waarschuwen. En je kunt het alarm uitzetten met de Nest-app. Als je niet thuis bent, stuurt de Google Nest Protect een melding naar je mobiel wanneer het alarm afgaat of de batterijen bijna leeg zijn. Ook stelt hij je gerust door zichzelf meer dan 400 keer per dag te testen. Wanneer je het licht uitdoet, gloeit de Google Nest Protect even groen op om te laten weten dat alles goed werkt. Hij bewaakt je gezin tot wel 10 jaar.

Profile rookmelders

Rookmelders verplicht - Profile

Ben je op zoek naar een betrouwbaar exemplaar dat ook nog eens voordelig geprijsd is? Dan ben je bij Profile aan het juiste adres! We hebben zowel optische rookmelders als een rook- en/of CO₂-melders om jouw woning, en daarbij ook jouw leven, te beschermen.

Elke verdieping in je huis moet voorzien worden van minimaal één rookmelder. Daarnaast is het verstandig om ook in kritieke ruimtes, zoals bv. in de wasruimte of ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, een rookmelder te plaatsen. Daarom hebben we bij Profile ook pakketten met daarin 2 of 4 stuks. Zo kan je jouw hele woning meteen van de nodige rookmelders voorzien. Bij Profile denken we daarbij ook aan je portemonnee. De rookmelders hebben geen speciale technische snufjes, maar doen gewoon waarvoor ze gemaakt zijn: je waarschuwen wanneer er rookontwikkeling is. Afhankelijk van het type rookmelder, gaat de batterij tussen de 1 en 10 jaar mee.

Ben je niet zo handig en begint het zweet je al uit te breken bij de gedachte om al die rookmelders in je plafond te boren? Dan kan je met onze magnetische montageset je melders simpelweg aan het plafond bevestigen.

Rookmelders zijn dus dé ideale oplossing om je leven te beschermen en je steeds een veilig gevoel te geven. Wil je graag nog dat tikkeltje extra veiligheid? Dan kan je ook nog een brandblusdeken in huis halen - better safe than sorry!