Mediamarkt Logo

Op zoek naar een action cam? Wij geven je advies

Julia8 MEI 2023

Action cams zijn speciaal gemaakt voor het vastleggen van je sportieve en avontuurlijke belevenissen. Door het geringe gewicht en de compacte behuizing zijn ze ook erg handig om mee te nemen op vakantie. Maar waar let je op bij het kiezen? Lees het hier!

1. Beeldkwaliteit: waar moet je op letten?

1. Beeldkwaliteit: waar moet je op letten?

De beeldsensor van een action cam bevat de pixels (lichtgevoelige elementen) die het beeld vastleggen. De meeste action cams leveren Full HD-beeldkwaliteit (weergave van 1920x1080 pixels). Ze hebben vaak aanzienlijk meer pixels dan voor dat filmformaat strikt genomen nodig zou zijn. Het is vooral belangrijk voor foto's. Het 4K/Ultra HD-videoformaat (4x zo hoge resolutie als Full HD) levert een extra hoge resolutie. Die komt alleen volledig tot uiting bij weergave op een tv of monitor die daarvoor geschikt is. Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat trilling in je opnamen wordt gecorrigeerd, zodat je beelden er mooi rustig uitzien. Niet alle action cams zijn ermee uitgerust. Sony-camera’s met SteadyShot zijn dit wel.

2. Videofunctionaliteit: welke mogelijkheden biedt een action cam?

2. Videofunctionaliteit: welke mogelijkheden biedt een action cam?

Slowmotion

Met vrijwel alle action cams kun je slowmotion-opnamen maken. Hoe hoger de opnamesnelheid (aantal beelden per seconde) die de camera kan leveren, des te sterker is het slowmotion-effect.

Timelapse

De meeste action cams hebben een timelapse-functie. Daarmee kun je trage gebeurtenissen versneld weergeven, zoals het ondergaan van de zon en het opengaan van een bloem. In feite maakt de camera om de zoveel seconden een foto; alle foto's samen vormen dan een film. Action cams hebben in de regel een zeer ruime beeldhoek (field of view - FOV) van bijna 180 graden. Dat geeft zeer ruimtelijke opnamen. Bij goedkopere exemplaren is de beeldhoek vaak wat kleiner.

360 graden opnamen

Een stap verder gaan de speciale action cams die 360 graden-opnamen maken. Daarmee creëer je films waarin je vrij om je heen kunt kijken. Wordt het beeld op een monitor weergegeven, dan kun je via muis of touchscreen bepalen in welke richting je kijkt. Kijk je met behulp van een VR-bril, dan reageert de weergave op de bewegingen van je hoofd en lijkt het alsof je er weer midden in zit.

Geluid opnemen

Alle action cams hebben een ingebouwde microfoon. Vaak zelfs twee voor stereogeluid. De meer geavanceerde modellen hebben een externe microfoonaansluiting.

Waterdicht

De meeste action cams zijn onder water te gebruiken door middel van het gebruik van de juiste accessoires. Voor onderwateropnamen plaats je ze in het onderwaterhuis, dat er vrijwel altijd bij wordt geleverd. Er zijn ook action cams die zonder onderwaterbehuizing al volledig waterdicht zijn. Alleen als je diep wilt duiken heb je dan nog een onderwaterbehuizing nodig. De onderwaterbehuizing is ook belangrijk bij actie-opnamen waarbij de camera beschadiging kan oplopen. Denk aan zand, stof en steenslag. Heeft de behuizing te veel schade opgelopen, dan is deze gemakkelijk te vervangen. Soms is het ook mogelijk alleen het glas te verwisselen dat voor de lens zit. Voor goede opnamen moet het krasvrij zijn.

3. Connectiviteit en functionaliteit: info over bediening, overspelen en delen

3. Connectiviteit en functionaliteit: info over bediening, overspelen en delen

Action cams hebben vanwege hun waterdichtheid slechts een paar knopjes, waardoor het uitvoeren van instellingen soms even zoeken is. De meeste modellen hebben echter een wifi-optie, waardoor je met een app alle instellingen eenvoudiger uitvoert. Voor veel action cams is een afstandsbediening met een grote start-stopknop leverbaar, die je bijvoorbeeld op je stuur of aan je pols bevestigt.

Wil je met de action cam in de hand filmen, dan is het handig als er een lcd-scherm op zit. Op deze manier zie je direct wat je opneemt, zonder dat je bijvoorbeeld door een zoeker hoeft te kijken. Sommige schermpjes zijn als touchscreen uitgevoerd, zodat je ook direct je instellingen kunt aanpassen aan de situatie. Diverse fabrieks-apps bevatten ook een edit-mogelijkheid, zodat je snel een film kunt samenstellen en delen.

4. Bevestiging: hoe monteer je je action cam?

4. Bevestiging: hoe monteer je je action cam?

Bij je action cam worden standaard vaak enkele bevestigingsmaterialen meegeleverd; soms is dat pakket zelfs behoorlijk uitgebreid. Voor een stevige bevestiging (helm, surfboard) heb je zelfklevende mounts. Die bieden een zeer sterke bevestiging, maar zijn niet altijd toepasbaar. Een zuignapbevestiging is een goed alternatief en biedt je bovendien meer vrijheid. Verder zijn er schroefklemmen voor het vastmaken van je action cam aan een stuur, een roll bar, windsurf-bar, muziekinstrument, deltavlieger en andere zaken. Wil je dat je action cam-accessoire makkelijk over te zetten is op een ander exemplaar, gebruik dan een hoofd- of helmband, of een chest-harness als je hem op je bovenlichaam wilt vastmaken. Ook bevestiging op de schouderband van een rugzak is mogelijk. Voor het filmen uit de hand zijn er handgrepen (al dan niet drijvend) en selfiesticks beschikbaar (al dan niet met afstandsbediening). Ideaal voor wanneer je bijvoorbeeld in de stad filmt en snel van camerahoek wil wisselen óf wanneer er niemand in de buurt is en je graag ook zelf in beeld wil.