MM logo red

Wat is PoE (Power over Ethernet)?

Daan6 DECEMBER 2023
unknown description

PoE staat voor Power over Ethernet. Het is een techniek waarmee je elektriciteit en data verstuurt over één netwerkkabel. Zo sluit je apparaten zoals wifi-access points, beveiligingscamera’s of computers aan op één ethernetkabel. Deze apparaten hoef je niet meer per se in de buurt van een stopcontact te zetten, want deze heb je niet meer nodig. Zo bespaar je ruimte en energie met PoE.

Hoe werkt PoE precies?

Hoe werkt PoE precies?

Met Power over Ethernet lopen stroom en internetdata over 1 kabel. Dit krijg je voor elkaar door een krachtbron toe te voegen aan je router of kabel. Deze krachtbron - meestal is dit een PoE-switch of een PoE-injector - zorgt ervoor dat een ethernetkabel naast data ook stroom meestuurt. Stop je vervolgens een geschikte netwerkkabel in bijvoorbeeld je computer, dan ben je verbonden met internet én krijgt hij stroomvoeding. Een PoE-switch gebruik je als je meerdere kabels in verschillende apparaten wilt steken. Een PoE-injector is handig als je een lange kabel van meer dan 100 meter gebruikt, wat bijvoorbeeld vaak voor beveiligingscamera’s nodig is.

Dit heb je nodig om gebruik te maken van PoE

Om gebruik te maken van PoE moet je rekening houden met een aantal aspecten. Ten eerste moet de netwerkkabel die je gebruikt geschikt zijn om zowel netwerksignalen als stroom te versturen. Hiervoor heb je minimaal een Cat 5de-kabel nodig. Voor een sneller en beter signaal raden we echter minimaal Cat 6-kabels aan. Daarnaast moeten de apparaten die je aansluit klaar zijn voor PoE. Gelukkig geldt dit tegenwoordig voor bijna alle apparaten met een netwerkaansluiting. Tot slot moet je rekening houden met de verschillende PoE-standaarden: PoE, PoE+ en PoE++. PoE+ en PoE++ sturen meer stroom (watt) door een netwerkkabel dan PoE. Hoe krachtiger een apparaat, hoe hoger de standaard die nodig is.

Wat heb ik aan PoE?

Wat heb ik aan PoE?

Apparaten aansluiten met PoE heeft meerdere voordelen. Zo heb je minder kabels nodig, waardoor je ruimte bespaart en het risico op storingen vermindert. Een ander voordeel is dat je minder stopcontacten nodig hebt, waardoor je geld bespaart op de installatie en het onderhoud. Een derde voordeel is dat je minder energie verbruikt, omdat PoE de stroom efficiënt verdeelt over de apparaten en de kabels. PoE is ook handig als je apparaten op moeilijk bereikbare locaties wilt hangen, zoals een hoog plafond of lastig bereikbare muur.

Meer weten? Lees ook deze artikelen: