Mediamarkt Logo

Hoe los je een blue screen of death op?

unknown description

Je bent lekker aan het werk en ineens verschijnt er een blauw scherm: het gevreesde ‘blue screen of death’. Wat is het, wat is de oorzaak en nog belangrijker: hoe los je het op? Je leest het in dit artikel.

Wat is een blue screen of death?

Wat is een blue screen of death?

Het blue screen of death (BSoD) is een foutmeldingsscherm dat verschijnt bij een hardware- of softwareprobleem op je Windows-computer. Het scherm toont een foutcode en een bericht om je te helpen het probleem op te lossen. Vanaf Windows 11 is het scherm zwart en wordt het ook wel het ‘stopscherm’ genoemd.

Wanneer krijg je een BSoD?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een blue screen of death. Dit zijn de meest voorkomende boosdoeners:

 • De hardware is verkeerd aangesloten.
 • De update van een grafische kaart is niet goed gegaan.
 • Je laptop is oververhit.
 • Een andere oorzaak: check de foutcode.

Wij leggen je stap voor stap uit hoe je deze problemen oplost.

Zo los je een BSoD op als je hardware verkeerd is aangesloten

Zo los je een BSoD op als je hardware verkeerd is aangesloten

Als je een BSoD krijgt, dan kan dit betekenen dat je hardware verkeerd is aangesloten. Denk aan een nieuw toetsenbord of een andere printer die je net hebt gekoppeld. Volg de volgende stappen om het op te lossen:

 1. Zet je computer uit en haal de stekker uit het stopcontact. Zorg voor de zekerheid dat je een back-up hebt.
 2. Haal alle apparaten los die je hebt aangesloten, zoals je toetsenbord en je muis.
 3. Zet je computer weer aan en controleer of de BSoD verdwijnt.
 4. Verwijder de software die bij de hardware hoort. Ga naar het configuratiescherm, kies ‘Programma verwijderen’, zoek de bijhorende software en klik op ‘Verwijderen’.
 5. Ga daarna naar de website van de fabrikant en download de nieuwste versie van de software. Kies de versie die past bij je computer en besturingssysteem. Installeer die via de instructies op je scherm.

Los een BSoD op als je grafische kaart niet goed is geüpdatet

Hoe Windows updaten op mijn laptop?

Een grafische kaart zorgt voor de beelden op je scherm. Als je een blue screen of death krijgt, dan kan dat komen doordat je kaart niet goed is geüpdatet. Volg de volgende stappen:

 1. Start je computer opnieuw op.
 2. Ga naar ‘Apparaatbeheer’.
 3. Zoek je grafische kaart en klik erop. Selecteer ‘Stuurprogramma bijwerken’.
 4. Is er geen nieuwe versie? Download dan de nieuwste versie via de website van de fabrikant van je grafische kaart.
 5. Nadat je de software gedownload hebt, moet je deze ook installeren. Volg hiervoor de instructies op je scherm.

Een blue screen of death oplossen bij oververhitting

Een andere oorzaak is oververhitting. Dit kan gebeuren als je computer te hard moet werken, bijvoorbeeld bij het spelen van je favoriete (maar zware) game. Vooral de processor en grafische kaart worden snel te warm. Volg deze stappen om het op te lossen:

 1. Zet je computer uit en haal de stekker uit het stopcontact. Laat hem minimaal 15 minuten afkoelen.
 2. Maak je computer schoon: verwijder stof en vuil, vooral bij de ventilatoren en koelers. Dit kan namelijk de luchtstroom blokkeren en de temperatuur verhogen.
 3. Herstart je computer en controleer de temperatuur van je computer. Dit kun je doen vanuit het BIOS-menu of met een softwareprogramma. Het BIOS-menu is best ingewikkeld, dus bij weinig ervaring is een softwareprogramma wenselijker. Kijk of de temperatuur van je grafische kaart en processor een normale waarde heeft. Zo niet, dan is het waarschijnlijk tijd voor een betere koeler of je moet je computer minder belasten.

Controleer de foutcode

Controleer de foutcode

Bovenstaande oorzaken komen vaak voor, maar het kan ook ergens anders aan liggen. Het blauwe of zwarte scherm toont vaak een foutcode die je op weg helpt. Maak een foto van het scherm of schrijf de foutcode op. Als je deze Googelt of invoert op de Microsoft-website, dan vind je vaak de oorzaak van het probleem en tips om het op te lossen. Zo ben je snel verlost van een Windows blue screen of death.

Bekijk soortgelike artikelen