Mediamarkt Logo

De Oranje airfryer is online uitverkocht, maar nog wel beschikbaar in een groot deel van onze winkels!

Hoe een thuisnetwerk aanleggen?

Daan27 FEBRUARI 2023

Waar moet je aan denken bij het aanleggen van een thuisnetwerk? Afhankelijk van jouw situatie kun je kiezen voor een bedraad netwerk of een draadloos netwerk. Er zijn verschillende manieren om je apparaten met het netwerk te verbinden en je netwerk uit te breiden. MediaMarkt helpt je jouw perfecte thuisnetwerk in te richten.

Bedrade en draadloze netwerken

Advies over bedraad en draadloos netwerk

Je internetverbinding komt tot stand door een breedbandmodem via kabel, glasvezel of ADSL. Als je verschillende apparaten in huis op je netwerk wilt aansluiten en zo van internet wilt voorzien, heb je een router nodig. Die is vaak geïntegreerd in de modem van je provider, maar routers zijn ook los te koop.

Bedraad is de beste optie

Bedraad netwerk is de beste optie

Wat is beter: een bedraad of een draadloos thuisnetwerk? Het antwoord op die vraag is duidelijk: bedraad. Alles wat je met kabels aansluit op je thuisnetwerk werkt stabieler dan wanneer je een draadloos netwerk (wifi) gebruikt. Je hebt geen last van problemen met bereik, het vergeten van je wifi-wachtwoord of storingen van andere wifi-netwerken of apparaten in huis die het wifi-signaal verstoren.

Bovendien ligt de snelheid meestal veel hoger als je je apparatuur aansluit met een netwerkkabel.

Bedraad in combinatie met draadloos

Bedraad in combinatie met draadloos

In de praktijk werkt een combinatie van bedraad en draadloos vaak het best. Je kunt het best kiezen voor netwerkkabels als het ook praktisch haalbaar is. Bijvoorbeeld voor de pc die op een vaste plek staat, de netwerkprinter of netwerkschijf (NAS). Ook voor je tv, spelcomputer of mediaspeler is aansluiting via een netwerkkabel de beste oplossing.

Voor je smartphone, tablet en slimme huishoudelijke apparaten die niet bedraad op het netwerk kunnen, is wifi onvermijdelijk.

Meer aansluitingen met een switch

Meer aansluitingen met een switch

Meestal kun je op je modem of router niet meer dan vier apparaten aansluiten. Als je meer apparaten wilt aansluiten en dus meer LAN-poorten nodig hebt, kun je dit heel makkelijk uitbreiden met een switch. Kies een snelle switch die voldoet aan de gigabit-standaard (1000 Mbit/s).

Een switch kan ook helpen als je apparaten sneller met elkaar wilt laten communiceren, bijvoorbeeld je pc en je netwerkschijf. Sluit beide apparaten bedraad aan op de switch en verbind deze bedraad met je modem of router. Zo heb je de hoogst haalbare snelheid tussen je apparaten.

Een eenvoudige switch kost een paar tientjes en heeft 4 tot 8 extra LAN-poorten. Aansluiten is eenvoudig, want instellingen zijn er niet. Sluit een LAN-poort van de switch aan op een LAN-poort van je modem/router met een standaard netwerkkabel en je hebt extra poorten om je thuisnetwerk bedraad uit te breiden.

Wanneer voor wifi kiezen?

Wanneer toch voor wifi kiezen?

Een bedraad netwerk heeft meer voordelen dan een wifi-netwerk, maar echt handig is het niet altijd. Wanneer kies je wel voor wifi?

 • Als je een tablet of een smartphone aan je netwerk wilt toevoegen, is een kabel onmogelijk. Voor je laptop en sommige andere apparaten is het ook niet praktisch.
 • Als je te weinig poorten op je modem of router hebt om apparaten bedraad op aan te sluiten. Zoals eerder gezegd, kun je ook een switch kopen om het aantal poorten uit te breiden.

Je wifi-netwerk beveiligen

Let erop dat je wifi-netwerk altijd beveiligd is. Je kunt de beveiliging regelen met een speciale knop WPS op je router of modem of door een sterk wifi-wachtwoord in te stellen. Het is handig als je je wifi-wachtwoord kent, bijvoorbeeld als je apparaten wilt toevoegen aan je netwerk of apparaten als een wifi-repeater wilt aansluiten.

Routers

Soms is het handig om zelf een (nieuwe) router te kopen. Bijvoorbeeld als je internet traag is of als het bereik slecht is. Maar wanneer moet je precies overstappen en waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe router?

Het verschil tussen een modem en een router

Het verschil tussen een modem en een router

De termen modem en router worden soms door elkaar gebruikt. Dat is logisch, omdat er modems zijn met een ingebouwde router. Toch doen deze apparaten verschillende dingen.

Een modem zorgt voor toegang tot internet. Een router is het centrale regelkastje van je netwerk. Hij bevat vrijwel altijd een wifi-zender voor een draadloos netwerk. Je sluit hem aan op je modem zodat al je apparaten in huis toegang hebben tot internet. Zonder router zou maar één apparaat toegang hebben tot internet, namelijk het apparaat dat direct aangesloten is op de modem. Veel providers leveren modems met ingebouwde routers, ofwel modemrouters.

Steeds meer routers halen met een netwerkkabel een snelheid van 1000 Mbit/s (1 gigabit per seconde). Dit is handig voor het maken van een back-up en het verplaatsen van grote bestanden.

Wanneer koop je een nieuwe router

Wanneer koop je een nieuwe router?

Je wilt een hogere snelheid en een beter bereik. Voor het draadloos verzenden van grote bestanden of het aansluiten van veel apparaten voldoen veel oudere routers niet meer. Vaak is de ontvanger te ver weg voor een goed signaal. Snelheid en een groter draadloos bereik zijn dan ook de belangrijkste redenen om een nieuwe router te kopen.

Je hebt een modem met ingebouwde router. Bij veel providers krijg je een modem en router in één kastje. Het nadeel van zo'n modemrouter is dat het kastje altijd in de buurt moet staan van het aansluitpunt: vaak in de meterkast. Als je een draadloos netwerk wilt, is het beter als je router op een centrale plek in huis staat. Het bereik zal dan in verschillende kamers beter zijn.

Betere beveiliging. Oude routers gebruiken een onveilige WEP-beveiliging. De nieuwere WPA- en WPA2-versleuteling beveiligt het draadloze signaal beter tegen afluisteren.

Waar moet je nog meer op letten?

 • Wifi standaarden. Nieuwe routers werken met de AC-standaard welke een frequentie heeft van 5 GHz. Dit wordt door nieuwe apparaten (laptops en smartphones) vaak ondersteund. Hiermee zijn draadloze snelheden hoger dan 1 Gbit/s mogelijk. In de praktijk is de snelheid bij draadloze netwerken bijna altijd lager dan het theoretische maximum.
 • Bandbreedte. De bandbreedte is de totale hoeveelheid data die via een verbinding verzonden of ontvangen wordt. De bandbreedte wordt uitgedrukt in Mbps (megabit per seconde).
 • Aantal wifi-banden. Steeds meer routers werken op twee frequenties (dual-band): de standaardfrequentie 2,4 GHz en 5 GHz. Dit levert extra snelheid op. Maar een nog groter voordeel van een dual-band-router is dat er minder apparaten gebruik maken van de 5 GHz-frequentieband, waardoor je minder kans op storingen hebt. Voorwaarde hiervan is wel dat de afstand tussen router en apparaten niet te groot moet zijn en zo min mogelijk muren of vloeren tussen. Let op: het ontvangende apparaat moet dezelfde frequentieband ondersteunen als de router. 5 GHz wordt dus alleen ontvangen door apparaten die 5 GHz ondersteunen. Apparaten die 2,4 GHz ondersteunen maken automatisch verbinding met de 2,4 GHz-band.
 • Tri-band routers kunnen op drie draadloze netwerken tegelijk uitzenden: één keer de 2,4 GHz-band en twee keer de 5 GHz-band.

Powerline-adapters

Adviespagina - Netwerk - Powerline-adapters

Er is een goede oplossing voor als het trekken van kabels te lastig is en het wifi-signaal te veel stoort: powerline-adapters, ook wel homeplug genoemd. Hierbij wordt een bedraad netwerk getransporteerd via het stopcontact.

Zo werkt het: een homeplug heeft minimaal twee adapters (stekkers). De ene homeplug-adapter sluit je aan op je modem of router via een netwerkkabel. De andere homeplug-adapter sluit je met een netwerkkabel aan op het apparaat dat de netwerkverbinding nodig heeft. Door beide adapters in het stopcontact te steken en eenmalig te koppelen, leg je verbinding. Zo wordt je netwerksignaal door je huis getransporteerd via het elektriciteitsnetwerk.

Let wel op bij gebruik in combinatie met stekkerdozen of dubbelstekkers: het kan voorkomen dat de aangegeven snelheid dan niet wordt behaald.

De homeplug-techniek is een uitstekende aanvulling voor moeilijk bereikbare plekken waar je apparatuur wilt aansluiten. Dankzij homeplug kun je ook apparaten verder weg zetten die je niet in het zicht wilt hebben.

Er zijn ook homeplug-setjes te koop met een geïntegreerde switch, zodat je meer dan één apparaat kunt aansluiten. Ook zijn er setjes met een ingebouwd wifi-accesspoint.

Pluspunten van powerline-adapters

 • Makkelijk als wifi te zwak is en kabels trekken lastig is
 • Eenvoudig te installeren

Een minpunt van een powerline-adapter is dat de snelheid en stabiliteit kan variëren

Multiroom-wifi

Adviespagina - Netwerk - Multiroom-wifi

Als je veel apparaten hebt die wifi gebruiken en een groot huis hebt, wordt er veel van je draadloze netwerk gevraagd. Er kunnen dan problemen ontstaan op plekken waar je wat verder van de router of modemrouter zit. Maar ook in een kleine woning kan het wifi-signaal sterk wisselen. Om dit probleem echt goed op te lossen, is sinds kort multiroom-wifi, ook wel bekend als mesh, beschikbaar voor consumenten.

Wat is multiroom-wifi?

Een multiroom wifi-netwerk, ook wel mesh-netwerk of home wifi-systeem genoemd, is een eenvoudige oplossing om overal in huis 100% wifi-bereik te krijgen, zonder dat je snelheid verliest. Het bestaat uit een basisstation en losse apparaten, ofwel satellieten. Het basisstation stuurt het signaal door naar de satellieten. Die zijn allemaal draadloos met elkaar verbonden. Plaats je een satelliet in een ruimte in huis waar het bereik slecht is, dan heb je vanaf nu weer 100 procent wifi-bereik, zonder snelheidsverlies.

Als de unit in het zicht staan of hangt is dat een prima oplossing om beter bereik te garanderen. Een bijkomend voordeel van een mesh-netwerk is dat een extra unit ook voor beter bereik van een andere unit kan zorgen. De units staan immers allemaal in verbinding met elkaar.

Eenvoudige installatie

Een multiroom-wifi-opstelling is heel makkelijk te installeren. De meeste fabrikanten verkopen hun mesh-netwerksystemen in pakketten van bijvoorbeeld twee of drie units.

Meestal hoef je alleen maar de routerunit in te pluggen, de satellieten te plaatsen en automatisch te laten koppelen. Ook is het mogelijk om je systeem uit te breiden, je kunt namelijk altijd een losse satelliet aanschaffen en eenvoudig in je netwerk plaatsen.

Grote investering

Een nadeel van multiroom wifi-oplossingen is dat de prijs relatief hoog is. Wil je dekking voor één plek in huis waar de wifi minder goed is, dan kan een homeplug voor minder geld ook een goede oplossing zijn.

Pluspunten van multiroom-wifi-systemen

 • Overal in huis 100 procent bereik en snelheid
 • Gemakkelijk te installeren en uit te breiden
 • Altijd het beste wifi-signaal als je in huis rondloopt

Een minpunt van multiroom-wifi is dat het een flinke investering is.

Repeaters

Adviespagina - Netwerk - Repeaters

Zijn er plekken in je huis waar het wifi-signaal te zwak is en heb je geen zin om kabels te leggen? Dan is een wifi-repeater (ook wel range extender genoemd) een voordelige oplossing. Een repeater pakt als het ware je bestaande wifi-netwerk op en zendt het opnieuw uit.

Een wifi-repeater heeft alleen een stopcontact nodig. Het instellen is meestal vrij eenvoudig. Wel heb je vaak de beveiligingscode nodig van je wifi-netwerk en moet je weten welke beveiligingstechniek (WPA, WPA2 of anders) er wordt gebruikt.

Een nadeel van een repeater is dat je uitbreiding van je wifi-netwerk maar de helft van de snelheid van je gewone wifi-netwerk heeft.

Pluspunten van repeaters

 • Goedkope oplossing
 • Werkt eenvoudig

Minpunten van repeaters zijn dat de internetsnelheid halveert op de plek waar je het versterkt en dat het een extra netwerk is waarbij je opnieuw een wachtwoord moet invoeren.