Binnen 30 minuten ophalen in onze winkel
7 dagen per week thuisbezorgd
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Voor 12:30 besteld, vandaag in huis
Op 1 mei 2017 is er veel rondom mobiele telefoons en abonnementen veranderd. De Wet op het financieel toezicht (Wft) geldt namelijk ook voor de telecommarkt. Wat betekent het precies? Wij geven antwoord op al je vragen.
De Wet op het financieel toezicht (Wft) is per 1 mei ingegaan. Deze regeling heeft betrekking op alle verkochte smartphones in combinatie met een abonnement.
Doordat je maandelijks betaalt voor je mobiele telefoon is dit eigenlijk een koop op afbetaling. Dit is een vorm van krediet. En dat betekent dat deze overeenkomsten onder de Wft vallen. Telefoons en abonnementen worden nu apart aangeboden, elk met een eigen contract. Kort samengevat zal er een bedrag/krediet voor de smartphone worden betaald én een bedrag/krediet voor het abonnement.
Dit heeft twee redenen: enerzijds om de klant te helpen. De kosten worden inzichtelijk, dat helpt je in het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Anderzijds om jou, als klant zijnde, te beschermen. Grote leningen aangaan over een langere periode brengt namelijk ook risico’s met zich mee. Daarover word je nu beter geïnformeerd.
We waren allemaal gewend aan abonnementen die werden aangeboden in combinatie met een mobiele telefoon voor een vaste prijs per maand. Zo’n abonnement duurde meestal een of twee jaar. Gedurende die periode betaalde je de telefoon af.
Als je meer dan €250,- wilt lenen, moet officieel gecheckt worden of je dit bedrag verantwoord kunt lenen. De winkel waar je koopt moet een inkomens- en lastentoets (ILT) afnemen. Zij zullen jou vragen naar je gezinssamenstelling, je netto maandinkomen en je maandelijkse woonlasten (hieronder valt ook je hypotheek). Op basis van deze gegevens wordt vastgesteld of je voldoende geld overhoudt om van te leven.
Deze norm wordt objectief vastgesteld op basis van gegevens van het Nibud, een onafhankelijk voorlichtingsinstituut. Je krijgt binnen een minuut de bevestiging of je wel of niet deze lening mag aangaan. Dit laatste wordt ook gecontroleerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR), waar ze officieel alle leningen bijhouden.
Als je niet kredietwaardig bent, kun je er voor kiezen om een ander abonnement of lening aan te gaan. Een lening die beter bij jouw situatie past.
BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. De plek waar alle kredieten in Nederland worden bijgehouden.
Zodra je kredietwaardig bent bevonden en de lening aangaat, word je geregistreerd in het BKR-systeem. Dat houdt in dat deze lening meegenomen wordt als schuld/krediet en invloed kan hebben op het aangaan van andere leningen, zoals een huis.
Hier mogen we officieel geen advies over geven, aangezien wij geen geldverstrekker zijn.
Ja, als je een telefoon in één keer betaalt verandert er niets.
Jazeker. Als je een deel van de aankoop of de volledige aankoop van een telefoon per maand wilt afbetalen, dan koop je op krediet. Voordat dit krediet aan jou verleend wordt, moet er informatie worden ingewonnen over jouw financiële situatie via een inkomens- en lastentoets (ILT).
Ja. Je hebt drie mogelijkheden voor het aanschaffen van je mobiele telefoon:
Volledig op krediet
Deels op krediet en deels direct betalen
Direct betalen
De gegevens gaan direct naar de kredietverstrekker en worden verder niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
Wil je meer informatie over de Algemene Voorwaarden en de Aanvullende Voorwaarden? Klik op de onderstaande links voor meer informatie:
Telecomkredietcode: Ga naar www.kpn.com/gespreidbetalen
Goederenkredietovereenkomst (inclusief algemene voorwaarden: Ga naar www.kpn.com/gespreidbetalen