MM logo red

Op zoek naar een IPL-apparaat voor ontharen? We helpen je graag

Nina8 MEI 2023

Je denkt erover een IPL-apparaat te kopen. Is jouw huid geschikt voor IPL? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een IPL-apparaat? Wij helpen je graag op weg.

1. Wat is IPL en hoe werkt het?

1. Wat is IPL en hoe werkt het?

IPL staat voor Intense Pulsed Light. IPL-apparaten geven pijnloze lichtflitsen af. De lamp van een IPL-apparaat zet deze lichtpulsen om in warmte. Via het pigment van het haar komt die warmte bij de haarzakjes, waardoor deze worden vernietigd. Het gevolg is dat het haar niet meer terug kan groeien.
Tijdens een IPL-behandeling kun je niet alle plekken tegelijk haarvrij maken. Alleen de haarzakjes van de haren in de groeifase worden vernietigd. De haren die zich tijdens een IPL-behandeling in de rustfase bevinden, komen tijdens de volgende behandeling aan bod. Om een goed resultaat te bereiken met IPL zijn gemiddeld ongeveer zes tot acht behandelingen nodig.
Naast IPL-apparaten met snoer zijn er ook draadloze modellen verkrijgbaar. IPL-apparaten met batterije zijn handig op plekken waar geen stroom is. Verschillende IPL-apparaten kun je veilig en gemakkelijk onder de douche gebruiken.

2. Voor welk type huid is IPL geschikt?

2. Voor welk type huid is IPL geschikt?

Een IPL-behandeling geeft de beste resultaten bij mensen met donkere haren en een lichte huid. Heeft je huid een heel donkere kleur, dan is een IPL-behandeling niet erg effectief en kan het zelfs pijnlijk zijn. IPL is ook niet aan te raden bij een te lichte haarkleur. De lichtflitsen kunnen niet doordringen tot de haarzakjes, waardoor een behandeling geen effect heeft. Bekijk hiernaast of jouw huid geschikt is voor ontharen met IPL.

3. Voor welke lichaamsdelen is IPL geschikt?

3. Voor welke lichaamsdelen is IPL geschikt?

De meeste IPL-apparaten kun je voor het ontharen van alle lichaamsdelen gebruiken. Maar let op: niet alle apparaten zijn geschikt om je gezicht te ontharen. Je mag een apparaat voor lichtontharing nooit in de buurt van je ogen gebruiken, omdat de lichtflits daarvoor veel te fel is. IPL-apparaten die geschikt zijn voor je gezicht, hebben een speciaal lichtvenster. Dit lichtvenster is smaller, zodat je preciezer kunt ontharen. Er zijn ook IPL-apparaten die speciaal geschikt zijn voor de oksels. Sommige IPL-apparaten hebben een snelflitsfunctie of glide. Hiermee glijd je over de huid zonder dat je het apparaat na iedere flits van je huid hoeft te halen. Vooral bij het ontharen van je benen bespaar je daarmee veel tijd.

4. IPL en veiligheid

Om te zorgen dat IPL-apparaten altijd veilig zijn, worden ze van tevoren uitgebreid getest door wetenschappers en dermatologen én door duizenden vrouwen. Pas als de apparaten perfect werken, mogen ze worden verkocht. Wanneer je huid er geschikt voor is en je het apparaat volgens de handleiding gebruikt, is het veilig en pijnloos. Zelfs op de gevoeligste delen van je lichaam.

5. Levensduur van je IPL-apparaat

5. Levensduur van je IPL-apparaat

Hoe lang gaat je IPL-apparaat mee? Een IPL-apparaat kan een beperkt aantal lichtflitsen of lichtimpulsen afgeven. De capaciteit is afhankelijk van het model. Bij sommige modellen kun je lichtcartridges bijkopen wanneer de flitsen op zijn. Er zijn ook modellen die worden geleverd met een bijna onbeperkt aantal lichtflitsen. Hoeveel flitsen je nodig hebt voor een IPL-behandeling, hangt af van het oppervlak dat je wilt behandelen, de grootte van het lichtvenster en hoe vaak je je lichaam of gezicht behandelt.

IPL-apparaat met losse cartridges

IPL-apparaat met losse cartridges

Wil je vooral kleine oppervlakken ontharen, dan heb je minder lichtflitsen nodig (100.000 of minder). Een IPL-apparaat met losse cartridges is dan vaak het meest geschikt.

Plus- en minpunten van een IPL-apparaat met losse cartridges

+ Voldoet prima als je kleinere oppervlakken wilt ontharen

+ Lagere aanschafprijs

- Losse cartridges zijn vrij prijzig

IPL-apparaat zonder cartridges

IPL-apparaat zonder cartridges

Gebruik je je IPL-apparaat vaak en wil je ook regelmatig grote oppervlakken, als je benen, ontharen, overweeg dan een IPL-apparaat zonder cartridges en met een groot aantal lichtflitsen (meer dan 100.000).

Plus- en minpunten van een IPL-apparaat zonder cartridges

+ Geschikt als je vaak grote oppervlakken wilt ontharen

+ Geen onaangename verrassing dat het aantal flitsen op is

+ Geen extra kosten aan cartridges

- Wat hogere aanschafprijs