Mediamarkt Logo

Thuisbioscoop maken in 5 stappen

Ben jij een echte filmliefhebber en wil je een eigen thuisbioscoop maken? In 5 stappen tover jij je zolder, woon- of slaapkamer om tot je eigen homecinema. Bedenk eerst of je een beamer wilt, of juist een tv. Kies dan het audiosysteem dat daarbij past, want je wilt natuurlijk wel meeslepend geluid. Om het bioscoopgevoel helemaal af te maken installeer je slimme verlichting voor die echte, filmische sfeer. Nu nog een spannende film of serie uitzoeken en de voorstelling kan beginnen.

Stap 1: haal de beste tv in huis

haal de beste tv in huis

Bij een echte thuisbioscoopervaring hoort indrukwekkend beeld: helder, realistisch en het liefst lekker groot. Het populairste tv-formaat is 55 inch. Heb je veel woonruimte of wil je jouw hele logeerkamer vullen met het scherm, dan kun je ook gaan voor een grote tv van 65 inch, 70 inch of zelfs 75 inch. Een beeldscherm met Ultra HD 4K-resolutie geeft films haarscherp weer, waardoor je ieder detail meekrijgt. Dit wordt versterkt wanneer de tv HDR (High Dynamic Range) ondersteunt. Dit zorgt er namelijk voor dat je ook in de meest donkere scènes alle details blijft zien, of juist in heldere beelden vol (zon)licht. Wil je groot en scherper dan scherper dan scherp? Kies dan een 8K-televisie.

Stap 2: of ga voor lekker groot met een beamer

Stap 2: of ga voor lekker groot met een beamer

Met een beamer haal je de echte bioscoopbeleving in huis. Je bepaalt vaak zelf het beeldformaat en het licht schijnt niet rechtstreeks in je ogen. Dat kijkt een stuk lekkerder. Voor zo’n groot scherm heb je niet per se een grote kamer nodig. Er zijn namelijk ook minibeamers met een kleine projectieafstand. Deze short-throw-beamers kun je dicht bij een muur zetten, ideaal als je jouw thuisbios in een kleine kamer maakt. Nog een voordeel van een beamer is dat je hem overal mee naartoe neemt. Feestje bij vrienden? Jij neemt je beamer mee en projecteert het meezing-concert van de Toppers op de muur. Wist je dat er ook beamers met ingebouwde luidspreker zijn? Dat scheelt weer losse audio-apparatuur kopen.

Stap 3: zorg voor groots geluid

Stap 3: zorg voor groots geluid

Een thuisbioscoop is niet compleet zonder kraakhelder, rijk geluid. Het liefst natuurlijk Dolby Surround, net als in de bios. Met goed geluid lijkt het net alsof jij zelf in de film zit en de hoofdpersonen voor je bankstel staan. Voor zo’n levensechte beleving kies je een homecinema-set, een soundbar of surround-receiver. Een homecinema-set bestaat uit verschillende speakers die je om je heen in de kamer plaatst zodat je rondom loepzuiver geluid hebt. Een soundbar of soundbase plaats je bij je scherm. Deze speakers geven prachtig geluid en zijn meteen een stijlvolle toevoeging aan je interieur. Denk bij het inrichten van je thuisbioscoop ook aan de akoestiek: zachte vloerbedekking en stoffen gordijnen voorkomen dat het geluid gaat galmen.

Stap 4: zet de juiste sfeer neer met slimme verlichting

Stap 4: zet de juiste sfeer neer met slimme verlichting

In jouw thuisbioscoop wil je het licht kunnen dimmen zodat je de juiste sfeer krijgt voor een avondje griezelen, lachen of snotteren. Met slimme verlichting haal je de bioscoop-vibe naar jouw huiskamer. Via een app of jouw stem stel je iedere gewenste helderheid of lichtscène in. Led-strips geven extra dimensie aan de ruimte waardoor je in een echte bioscoopzaal lijkt te zitten. Er zijn zelfs surround-lampen die meekleuren met de film die je kijkt. De hele kamer kleurt dan mee met wat je op de tv of beamer ziet. Filmischer kunnen we het niet maken.

Stap 5: kies jouw favoriete film of serie

Stap 5: kies jouw favoriete film of serie

Jouw thuisbioscoop is klaar voor gebruik, wat ga je kijken? Misschien is het weer eens tijd voor TopGun die je al vijftien keer gezien hebt, of willen de kinderen voor de zevende keer Ice Age. Gebruik je geen streamingsdiensten en wil je toch iets nieuws ontdekken? Wij hebben genoeg dvd’s en blu-rays om iets leuks uit te kiezen.