Mediamarkt Logo

Hoe bouw je een autoradio in?

unknown description

Een autoradio verwijderen en vervolgens weer inbouwen lijkt in eerste instantie een technische klus. Toch valt dat reuze mee, zeker met de juiste instructies ernaast. In dit artikel lees je hoe je in enkele stappen je oude autoradio verwijdert en je gloednieuwe autoradio weer inbouwt.

Heb je een 1 DIN of een 2 DIN-radio?

Heb je een 1 DIN of een 2 DIN-radio?

Voor je begint met het uitbouwen van je oude autoradio en het inbouwen van een nieuw exemplaar, is het handig om te weten met wat voor soort autoradio je precies te maken hebt: 1 DIN of 2 DIN. Een 1 DIN-radio is rechthoekig en heeft een afmeting van ongeveer 18 centimeter bij 5 centimeter. Heeft je auto een gat in het dashboard met ongeveer deze afmetingen? Dan past alleen een 1 DIN-radio. 2 DIN-radio’s zijn groter en lijken meer vierkant. Heeft jouw dashboard een gat van ongeveer 18 centimeter bij 10 centimeter, dan plaats je een 2 DIN-radio.

Je oude autoradio verwijderen in 5 stappen

Ga je een oude autoradio vervangen door een nieuwe? Dan moet je die op de juiste manier verwijderen. Dit doe je voor zowel 1 DIN- als 2 DIN-radio’s in de volgende 5 stappen:

  1. Klik het display los en verwijder de sierrand.
  2. Gebruik de ontgrendelsleutels.
  3. Ontkoppel de aansluitkabels.
  4. Maak het metalen frame los.
  5. Controleer de stekkers.

Stap 1: het display losklikken en de sierrand verwijderen

Stap 1: het display losklikken en de sierrand verwijderen

Het display, ook wel frontje genoemd, is het apparaat met daarop onder meer de volume- en zenderknoppen. Gebruik het knopje op het display om hem los te klikken. Veel autoradio’s hebben een sierrand. Die zorgt ervoor dat het display netjes en beschermd in het dashboard zit. Duw de sierrand aan de bovenkant en aan de onderkant kort naar je toe.

Stap 2: de ontgrendelsleutels gebruiken

Ontgrendelsleutels zijn meestal ijzeren lange pinnen die je gebruikt om de radio uit het dashboard te verwijderen. Deze sleutels zaten in de verpakking toen je de autoradio kocht. Heb je die sleutels niet bewaard? Probeer dan de ontgrendelsleutels van je nieuwe radio. Hoe je de sleutels plaatst, hangt af van het merk autoradio. Bij de meeste merken, waaronder JVC, duw je de ontgrendelsleutels in de gleuven aan de zijkanten van de radio. Raadpleeg voor de zekerheid de handleiding van je autoradio.

Stap 3: de aansluitkabels ontkoppelen

Stap 3: de aansluitkabels ontkoppelen

Bij elke autoradio moet je minimaal 3 kabels ontkoppelen. Eerst trek je de aansluiting voor de antenne los. Dit is een zwarte, ronde kabel. Vervolgens haal je de kabelaansluiting voor de voeding los. Dit is het zwarte blokje waar weer meerdere kabels uit komen. Tot slot verwijder je voorzichtig de kabels voor de speakers. Dit is een bruinkleurig blokje met kabels.

Stap 4: het metalen frame losmaken

Wat overblijft van je oude radio is een metalen frame in het display van je autoradio. Dit maak je los met behulp van een platte schroevendraaier. Buig de lipjes aan de linker- en rechterkant van het frame voorzichtig terug en haal het frame uit je dashboard.

Stap 5: de stekkers controleren

Stap 5: de stekkers controleren

Als de vorige stappen goed zijn uitgevoerd, dan zie je nu alleen een gapend gat in je dashboard. Dieper in het gat steken als het goed is de losgetrokken kabels uit die je in stap 3 hebt losgetrokken. Controleer of dat ook echt het geval is. Soms kan een kabel bijvoorbeeld weggevallen achter het gat voor je radio.

Je nieuwe autoradio installeren in 4 stappen

Heb je de oude radio zorgvuldig verwijderd of had je nog geen radio? Dan is het tijd om de nieuwe radio te installeren. Dit werkt ook weer grotendeels hetzelfde voor zowel 1 DIN- als 2 DIN-radio’s. Volg de volgende 4 stappen om een nieuwe autoradio te installeren:

  1. Zet het metalen frame vast.
  2. Sluit alle kabels aan.
  3. Controleer de antenne en kabels.
  4. Klik het display vast.

Stap 1: het metalen frame vastzetten

Stap 1: het metalen frame vastzetten

Om vrijwel alle nieuwe autoradio’s zit het metalen frame al om de radio als je hem uit de verpakking haalt. Schuif het frame los en plaats het in het gat in je dashboard. Pak de platte schroevendraaier er weer bij en buig de metalen lipjes om. Het frame zit nu vast in het dashboard.

Stap 2: de kabels juist aansluiten (ook voor DAB+)

Stap 2: de kabels juist aansluiten (ook voor DAB+)

Trek de kabels die je gaat gebruiken iets meer naar je toe en plaats ze op de juiste manier in je nieuwe radio. Dit zijn in ieder geval de kabels voor je antenne, voeding en speakers. Ook kun je nu eventueel extra kabels en antennes aansluiten. Wil je bijvoorbeeld digitaal radio luisteren via DAB+? Dan heb je een extra DAB-antenne nodig. Installeer die volgens de aanwijzingen in de handleiding van je radio. Ook als je gebruikmaakt van een losse bluetoothmicrofoon, dan is dit het moment om de juiste microfoonaansluiting aan de achterkant van je radio te plaatsen.

Stap 3: de antenne en kabels controleren

Voordat je de radio muurvast klikt in je dashboard, is het slim om te controleren of de antenne goed is aangesloten. Dit doe je simpelweg door de radio aan te zetten en te controleren of inderdaad je favoriete radiozender uit de speakers komt. Schakel voor een ultieme check de motor minimaal 5 seconde uit en dan weer aan. Als dezelfde radiozender aangaat, dan weet je dat de antenne en alle kabels goed zijn aangesloten.

Stap 4: het display vastklikken

Stap 4: het display vastklikken

Tot slot berg je de kabels zoveel mogelijk weg in het dashboard en klik je het display vast in het frame. Dit zou heel eenvoudig moeten gaan en geen kracht hoeven kosten. Duw het frontje voorzichtig door tot je een klik hoort. Je hebt de autoradio nu succesvol ingebouwd.

Bekijk soortgelijke artikelen