Mediamarkt Logo

Op zoek naar een afzuigkap? We helpen je graag

Of je nu een inbouwkeuken, kookeiland of alleen een lege wand hebt, er is altijd een afzuigkap te vinden voor jouw situatie. Hier lees je waar je precies op moet letten. Zo kies je snel en simpel voor een afzuigkap die past.

1. Welk type afzuigkap is geschikt voor jou?

 Wandschouw afzuigkap

Wandschouw afzuigkap

De wandschouw afzuigkap kan direct aan de wand boven de kookplaat worden gemonteerd. Wandschouwkappen zijn beschikbaar in allerlei verschillende uitvoeringen. Zo is er ook de zogenaamde headfree afzuigkap. Deze afzuigkap is schuin uitgevoerd zodat je je hoofd nooit meer stoot. Handig en mooi!

 • Geschikt voor aan de wand
 • Hangt vrij aan de wand
 • Veel verkocht model

Bekijk alle afzuigkappen
Inbouw-afzuigkap

Inbouw-afzuigkap

Een inbouw-afzuigkap, ook wel geïntegreerde afzuigkap, wordt netjes weggewerkt in het keukenblok boven de kookzone. De afzuigkap is alleen zichtbaar wanneer de klep naar voren getrokken wordt tijdens het koken.

 • Netjes weggewerkt in een keukenkast boven de kookplaat
 • Inbouwmodel

Onderbouw-afzuigkap

Onderbouw-afzuigkap

Een onderbouw afzuigkap wordt met het scherm zichtbaar onder een keukenkast gemonteerd. Bij dit type houd je veel ruimte over in de kast. Een onderbouw afzuiger is vaak motorloos en over het algemeen voordelig in prijs.

 • Netjes weggewerkt onder een keukenkastje
 • Veel ruimte over in keukenkast
 • Vaak motorloos
 • Relatief voordelig in prijs

Vlakscherm afzuigkap

Vlakscherm afzuigkap

Vlakschermkappen zijn platte inbouw afzuigkappen die je bijna onzichtbaar installeert. Om de afzuigkap in te schakelen, trek je het vlakke gedeelte uit. Als je hem niet meer nodig hebt, duw je hem terug. Daarom zie je alleen een rvs-strip wanneer hij niet in gebruik is.

 • Bijna onzichtbaar te installeren
 • Inbouwmode

1.3 Afzuigkap kookeiland


Zoek je een afzuigkap voor boven een kookeiland? Dan is een plafond afzuigkap, of een eiland afzuigkap geschikt. Tegenwoordig zijn er ook downdraft-afzuigkappen verkrijgbaar. Deze zijn in het aanrecht ingebouwd.

Afzuigkap plafond

Afzuigkap plafond

Een plafondunit of plafond-afzuigkap wordt direct in het plafond geïnstalleerd, zodat je vrij zicht hebt in je keuken en je hoofd nooit stoot tegen de afzuigkap. Dit model is ook te gebruiken bij een verlaagd plafond. Als de afstand van de kookplaat tot het plafond erg groot is, kun je een krachtigere (en bredere) afzuigkap installeren, zodat de kookluchtjes optimaal worden afgezogen.

 • In het plafond weggewerkt
 • Vrij zicht in de keuken
 • Ook geschikt voor verlaagd plafond

Eiland afzuigkap

Eiland afzuigkap

Een eiland afzuigkap, ook wel eilandschouw genoemd, is via een afzuigkanaal met het plafond verbonden en is direct boven het kookeiland te monteren. Deze afzuigkappen hangen dus helemaal vrij.

 • Geschikt voor kookeiland
 • Hangt vrij aan het plafond

Downdraft afzuigkap

Downdraft afzuigkap

Een downdraft afzuigkap is een afzuigkap, die in het aanrecht is ingebouwd. Nog niet veel mensen hebben ervaring met zo’n afzuiger, maar wij hebben hem op beurzen en tijdens kookworkshops zien werken en het is een mooi apparaat. Eindelijk een afzuigkap die niet permanent zichtbaar is en alleen uitschuift wanneer je hem nodig hebt. Het geluidsniveau is hetzelfde als bij reguliere recirculatie afzuigkappen. De motor en filters zijn weggewerkt in de kastruimte onder de kookplaat. Deze afzuiger is geschikt voor inductiekookplaten en inductiekookplaten die 1 of 2 separate gaspitten hebben. Hij kan niet gecombineerd worden met gaskookplaten, fornuizen en keramische kookplaten. Dit komt doordat er ruimte nodig is onder de kookplaat voor het afzuigsysteem en hij te dicht op de vlammen zit van een gaskookplaat.

+ Geschikt voor kookeiland

+ Past in alle inbouwkeukens waar met een inductiekookplaat gekookt wordt

+ Onzichtbaar wanneer je niet kookt

+ Past bij inductiekookplaten

- Afzuigsysteem neemt ruimte in onder de kookplaat. Hier is dus geen opbergruimte meer beschikbaar, of ruimte vrij voor een oven.

- Niet geschikt in combinatie met fornuizen, gaskookplaten en keramische kookplaten.

2. Afzuigmotor en afvoersystemen

Een afzuigkap met motor is geschikt voor de twee afzuigsystemen; recirculatie en afvoer naar buiten. Afzuigkappen zonder motor worden aangesloten op een extern centraal afzuigsysteem.

Motorloze afzuigkap

Een afzuigkap zonder motor is noodzakelijk voor woningen waarin een centraal afzuigsysteem zorgt voor het afzuigen van de kooklucht. Een gemotoriseerde afzuigkap kan zelfs het centrale afzuigsysteem tegenwerken.

Plus- en minpunten motorloze afzuigkap:

+ Verbruikt weinig energie

+ Vaak goedkoop in aanschaf

- Weinig invloed op afzuigcapaciteit

Afzuigkap met motor en afvoer naar buiten

Een “afzuigkap met afvoer naar buiten” voert kookgeuren en vetdeeltjes via een luchtslang af naar buiten. Deze instructie is zeer eenvoudig te realiseren.

Plus- en minpunten van afvoer naar buiten:

+ Vaak een hogere afzuigcapaciteit dan recirculatie

+ Geurtjes worden direct naar buiten afgevoerd en komen niet terug in de keuken

+Maakt minder geluid dan recirculatie

- Er is een afvoer naar buiten nodig

- Luchtslang moet weggewerkt worden voor een mooi resultaat

Recirculatie afzuigkap: De enige gemotoriseerde afzuigkap zonder afvoer

Een recirculatie afzuigkap heeft een motor en wordt zonder afvoer geïnstalleerd. Deze afzuigkappen bevatten verschillende filters, die geur en vetdeeltjes opvangen. Vervolgens wordt de schone lucht terug in de keuken geblazen.Sommige afzuigkappen zijn geschikt voor zowel recirculatie als afvoer. Deze modellen kun je standaard aansluiten op een afvoer naar buiten. Wanneer je de koolstoffilters voor recirculatie los bijbestelt, is hij ook te installeren als recirculatie afzuigkap.

Plus- en minpunten recirculatie:

+ Er is geen afvoer naar buiten nodig

+ Afzuigkap past in gesloten ruimtes

+ Afzuigkap is geschikt voor ruimtes die extreem goed geïsoleerd zijn zoals in nieuwbouwwoningen

- Terugkerende kosten door regelmatige vervanging van koolstoffilters en geurfilters

- Geluidsniveau kan hoger zijn dan bij afvoer naar buiten

Motoreigenschappen:

Motoreigenschappen:

Capaciteit afzuigkap

Met behulp van de afzuigcapaciteit weet je of de afzuiger krachtig genoeg is voor je keuken. De capaciteit wordt uitgedrukt in m3/uur (kubieke meter per uur). De meeste afzuigkappen hebben een vermogen tussen de 200 en 800 m3/uur.

Benodigde afzuigcapaciteit gesloten keuken

Bij een gesloten keuken moet een afzuigkap op de laagste stand 10 keer de inhoud van je keuken kunnen verversen. Voorbeeld: je hebt een keuken van 2 bij 5 meter met een hoogte van 3 meter (inhoud 2x5x3 = 30m3). Benodigde capaciteit: Minimaal 300 m3/uur.

Benodigde afzuigcapaciteit open keuken

Bij een open keuken heb je een capaciteit van minimaal 20 keer de inhoud van de keuken nodig. In dit voorbeeld betekent dat minimaal 600 m3/uur.

Afzuigcapaciteit verbeteren

Met deze 3 tips zorg jij ervoor dat je afzuigkap optimaal presteert.

 • Afvoerkanaal: hoe groter, hoe beter.
 • Afvoerpijp: ga voor glad, rond, kort, en met zo min mogelijk bochten.
 • 1 of 2 motoren: In sommige gevallen zorgen 2 motoren voor extra afzuigcapaciteit.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van afzuigkappen wordt uitgedrukt in decibel (dB) en loopt erg uiteen. Let op de volgende 4 dingen en je weet precies hoe je voor een stille afzuigkap kiest.

 • Elke 3 dB verschil is een verdubbeling of halvering van het volume.
 • Stillere afzuigkappen maken rond 50 dB geluid.
 • Leveranciers vullen vaak het aantal dB in voor de normaalstand en dus niet voor de hoogste stand. Let hier op zodat je geen appels met peren vergelijkt.
 • Afzuigkappen met een koolborstelloze motor, ook wel inverter-motor, zijn vaak stiller dan afzuigkappen met een conventionele motor.

3. Afzuigkap design

Alle afzuigkappen zorgen voor een schone lucht. Afzuigkappen onderscheiden zich op het gebied van design en de functionaliteiten. Zo zijn RVS-afzuigkappen gemaakt van aluminium met een RVS-laag, of volledig van RVS. RVS en vlekvrij staal helpt bij het mooi schoonhouden van de afzuiger. De zilveren kleur is een veel gevraagd, doordat andere keukenapparatuur vaak ook zilverkleurige details hebben. Een zwarte afzuigkap neemt steeds meer toe aan populariteit. Dit komt waarschijnlijk doordat het hebben van een donkere keuken ook een trend is die langzaam op gang komt. Zoek jij een witte afzuigkap? Deze kleur vind je ook in ons assortiment. De afzuigkap-lamp is zowel functioneel als sfeervol. Led-verlichting is zuiniger en veel langer mee.

Afzuigkap-standen

Naast de normale standen bieden luxere afzuigkappen ook intensiefstanden, naloopstanden en opfrisstanden.

Intensiefstand: De afzuigkap draait gedurende een korte tijd op volle toeren, zodat rookwalmen of sterk geurende gerechten zo snel mogelijk worden afgezogen.

Naloopstand: Is jouw keuken nog niet helemaal vrij van kookluchten, maar wil je wel weg van het aanrecht? Schakel dan de naloopstand in. De afzuigkap blijft nog even ingeschakeld terwijl jij iets anders kunt doen. Luxe modellen hebben een naloopstand met automatische uitschakeling, zodat je ook hier niet meer aan hoeft te denken.

Opfrisstand: Woon je in een gesloten woning met weinig ventilatiemogelijkheden, dan kun je de opfrisstand goed gebruiken. Luxe afzuigkappen zijn voorzien van deze opfrisstand die het mogelijk maakt om gedurende een paar uur, in intervallen, op een lage stand de ruimte af te zuigen. De periode kan wel 24 uur zijn. De afzuigkap zuigt dan bijvoorbeeld elk uur 10 minuten de ruimte af.

Smart-afzuigkap

Afzuigkappen worden steeds slimmer. Zo zijn luxe Miele-afzuigkappen smart en connected dankzij Con@ctivity. Deze functie laat de afzuigkap communiceren met de kookplaat. Als de Miele-kookplaat wordt ingeschakeld, past de afzuigkap zich hierop aan en zorgt deze zo voor een optimaal klimaat in de keuken. Andere aanbieders van slimme afzuigkappen zijn Bosch en Siemens.

4. Afzuigkap inbouwen

Een afzuigkap moet goed passen in de nieuwe of bestaande keuken. Met deze tips gaat het je lukken:

 • Meet zorgvuldig de nismaten van je keukenkast of wand op. De standaardmaten voor afzuigkappen zijn 60, 70, 80 en 90 cm.
 • De inbouwmaten van het apparaat zelf worden met behulp van schematische tekeningen weergegeven. De verschillende hoogte maten geven aan dat de kap in hoogte verstelbaar is.
 • Zorg ervoor dat hij goed aansluit op de kookplaat. De afzuigkap moet minstens even breed zijn als het fornuis of de kookplaat. De ideale afstand tussen de afzuigkap en de gaskookplaat is 65 cm. Bij elektrische kookplaten kan deze afstand kleiner zijn, omdat deze geen vlammen afgeven.
 • Heb je een IKEA®-keuken? Dan passen bijna alle reguliere wandschouw-modellen ook! Wij hebben een filter in de webshop, waarmee je in 1 beweging alle geschikte afzuigkappen tevoorschijn tovert. Gebruik het filter hier en zie direct welke types geschikt zijn voor IKEA®-keukens.
 • Bekijk de handige video en leer hoe je zelf een wandschouw-afzuigkap installeert.5. MediaMarkt-inbouwservice

5. MediaMarkt-inbouwservice

Vind jij een afzuigkap installeren te veel gedoe? Niet bij MediaMarkt! Bestel onze inbouwservice en wij bouwen het nieuwe apparaat voor je in én nemen het oude retour.