Mediamarkt Logo

Wat is de DPI van je muis?

unknown description

Ben je op zoek naar een nieuwe muis en kom je overal de term ‘DPI’ tegen? In dit artikel leggen we uit hoe een (draadloze) muis werkt en wat DPI precies inhoudt. Ook bespreken we waarom het handig is om op de hoogte te zijn van de DPI van een muis voordat je een nieuwe muis aanschaft.

Hoe werkt een muis?

Hoe werkt een muis?

Een computermuis zoals we die vandaag de dag kennen is een optische muis. Dit type muis maakt gebruik van een sensor en een camera. De camera maakt continu beelden waarna de sensor de beweging in deze beelden registreert en vertaalt naar signalen die de computer begrijpt. Een lasermuis werkt op dezelfde manier, maar maakt gebruik van een laser om de bewegingen te registreren. Om die reden is een lasermuis nauwkeuriger dan een optische muis.

Ontdek de beste muis voor jou

Wat is DPI?

DPI staat voor ‘dots per inch’ en geeft aan hoe snel de cursor van een muis reageert op je handbewegingen. Hoe hoger de DPI van een muis, hoe sneller hij reageert op je bewegingen. Je kunt de DPI van een muis aanpassen vanuit de hardware (de muis zelf) en de software van de producent van de muis. Door de DPI aan te passen maak je de muis gevoelsmatig sneller of langzamer. Bij een lagere DPI moet je immers grotere bewegingen maken en duurt het daarom langer om de cursor een bepaalde afstand te laten overbruggen.

Voor wie is DPI van belang?

Voor wie is DPI van belang?

Vooral onder fanatieke gamers is DPI belangrijk. Bij shooter-games speelt nauwkeurigheid bijvoorbeeld een grote rol. Het is dan vervelend als je met een kleine handbeweging met je gaming-muis direct je doel mist. Speel je daarentegen liever spellen waarbij je snel je muis van de ene kant van het scherm naar de andere kant beweegt? Dan is een hoge DPI wenselijk. Ook grafisch designers kijken vaak naar de DPI van een muis. Zo kan het bij designs, digitale illustraties en het bewerken van foto’s voordeliger zijn om gebruik te maken van een lagere DPI, zodat je zorgvuldiger te werk kunt gaan bij minutieuze aanpassingen.

Welke DPI heb jij nodig voor je muis?

Welke DPI jouw computermuis nodig heeft, hangt dus in grote mate af van de werkzaamheden die je ermee moet doen of de games die je speelt. Grafisch designers en spelers van shooter-games stellen hun DPI laag in (tussen de 400 en 800). Als je heel snel over het scherm wilt scrollen, heb je een hoge DPI nodig (1500 of hoger). Ter illustratie: een muis met een DPI van 2000 steekt een Full HD-scherm over als je de muis 5 centimeter naar links of naar rechts beweegt. Er zijn echter meer belangrijke factoren dan alleen de DPI. Kies je voor een muis met kabel of geef je de voorkeur aan een draadloze muis? Maak je lange uren en hecht je veel waarde aan een gezonde werkhouding? Dan kun je beter wat DPI inleveren en kiezen voor een goede ergonomische muis.

Bekijk soortgelijke artikelen