MM logo red

Virtual Reality

Zien is geloven

De laatste jaren kun je er niet meer omheen: virtual reality. Zet een VR-bril op en je stapt een virtuele wereld binnen waar je echt deel van uitmaakt. Rondrennend op Mars terwijl je eigenlijk door je woonkamer loopt. Kijk je omhoog, dan gaat het beeld met je mee en zie je de lucht. Kijk je achterom, dan zie je ook echt wat er zich achter je bevindt. Wat is eigenlijk nog ‘echt’?

Virtual reality lijkt zeer realistisch omdat de 3D-beelden voor de kijker levensgroot worden gepresenteerd. Eigenlijk is de technologie niets meer dan een manier om je hersenen in de luren te leggen. Maar hier is heel wat voor nodig. Virtual reality manipuleert daarom zintuigen als je ogen, je oren en het gevoel. Er is zelfs al hardware in ontwikkeling die ook je neus bij de ervaring betrekt, zoals de geurmodule van de South Park: The Fractured But Whole-videogame. Dit opent de deur naar oneindig veel mogelijkheden.

Hoe het werkt

Bij virtual reality draai je een app of game op je pc, console of smartphone. Voor een meeslepende ervaring moet je apparaat uiteraard krachtig genoeg zijn om het programma vloeiend te draaien. Daarnaast heb je een VR-bril nodig zodat het display dicht op je ogen zit. Het beeldscherm kan onderdeel uitmaken van de bril zelf, maar sommige headsets zijn gemaakt om je smartphone in te schuiven en deze als display te gebruiken. Afhankelijk van je VR-bril bestuur je het beeld met je hoofd, spraak, een controller of simpelweg met knoppen op de bril zelf.

Het display werkt bij virtual reality net zoals bij 3D-brillen. Er worden twee beelden weergegeven met een iets andere hoek. Je hersenen combineren deze beelden als 1 beeld, wat de illusie van diepte geeft. Tel hier meeslepend geluid bij op en je zit midden in de virtuele wereld.

Externe inhoud - Youtube

Omdat wij jou een aangename online ervaring willen bieden op onze website hebben we jouw toestemming nodig om de comfortabele cookies te activeren om de inhoud van partners te kunnen laten zien.

Keuze VR-brillen

Er is al een groot aantal VR-brillen beschikbaar voor verschillende systemen en er worden er nog veel meer ontwikkeld. Heb je bijvoorbeeld een Playstation 4? Dan biedt de Playstation VR uitkomst. Beschik je over een Samsung-telefoon? Kijk dan eens naar de Samsung Gear VR.

Ook op prijsgebied en mogelijkheden kunnen VR-brillen erg van elkaar verschillen; van de goedkope Google Cardboard tot de befaamde Oculus Rift. Eerstgenoemde bestaat uit een stuk karton, klittenband en 2 lenzen voor een groot blikveld. In het gevouwen karton schuif je een smartphone met de Google Cardboard-app. Uiteraard kun je met een geavanceerde VR-bril zoals Oculus Rift een stuk meer. Deze bril maakt gebruik van je computer, waardoor je betere programma’s en games kunt spelen dan brillen die gebruik maken van smartphones. Daarnaast lopen beelden op de Oculus Rift soepel en is het blikveld erg breed.

Toepassingen

Toepassingen - Images

De interactie met 3D-beelden levert allerlei mogelijkheden op. Gamers en filmfanaten hebben natuurlijk grote profijt van de totale onderdompeling in een (game-/film-)wereld en ook muziekliefhebbers kunnen hun lol op met VR. Denk bijvoorbeeld aan concertervaringen waar je naar het podium kunt toelopen en de muzikanten van dichtbij kunt zien spelen. Paul McCartney en Coldplay hebben al dergelijke VR-apps uitgebracht. Naast entertainment kan virtual reality worden gebruikt in de medische wereld, bijvoorbeeld om bepaalde fobieën te behandelen (laat die 3D-spinnen maar op je afkomen!). Ook educatie, toerisme, industrie en de retail zijn terreinen die zich uitstekend lenen voor virtual reality. Door virtual reality wordt het bijvoorbeeld leuker om te leren. Zo zou je bij aardrijkskunde kunnen rondkijken in een ander land en bij geschiedenis in de gouden eeuw.