MM logo red

Altijd Support Tips: handige tips voor jouw computer

Na verloop van tijd wanneer je helemaal up and running met je computer bent, kan je toch tegen een aantal zaken aanlopen zoals teveel bestanden op je computer, je computer wordt trager of de vraag of je computer misschien een virus heeft opgelopen. Met onderstaande tips kan jouw computer er voorlopig nog wel tegenaan.

Altijd Support Tips computer - Bestanden

Hoe manage jij je bestanden?

Het sluipt er langzaam in, je merkt dat je computer trager wordt. Dit kan zijn omdat de schijf vol raakt. Tips om ruimte te creëren:

  1. Verwijder bepaalde bestanden van je computer: bijvoorbeeld lastige tijdelijke bestanden met de functie Schijfopruiming (of Disk Cleanup). Tik dat woord in de taakbalk van Windows om de functie te vinden. Kies Te verwijderen bestanden en druk op OK. Kies de optie Systeembestanden opschonen als je nog meer ruimte wil maken.
  2. Verwijder ongebruikte applicaties Open in Windows 10 Instellingen en kies Programma’s en dan Apps. Bij programma’s die je niet langer nodig hebt, kies je voor Verwijderen. Heb je de app geïnstalleerd via de Microsoft Store, dan elimineer je het via het Startmenu door met de rechtermuisknop te klikken op de app en dan Verwijderen te kiezen.
  3. Nog te weinig ruimte? Maak dan een back-up op een externe harde schijf of via Cloudopslag (bv MediaMarkt Cloud voor €6,99 p.m. Verkrijgbaar in de winkels).

Altijd Support Tips computer - Bestanden beveiligen

Hoe beveilig jij je bestanden?

Het komt regelmatig in het nieuws, losgeld wordt geëist voor data of persoonlijke gegevens. De moderne boef zit namelijk online. Je kan je computer hiervoor beschermen.

  1. De belangrijke stap is je besturingssysteem altijd up-to-date houden. Zowel in Windows als in Mac OS X kun je instellen dat updates automatisch worden geïnstalleerd. Zeker doen en zo snel mogelijk! Als er een nieuw lek of fout in Windows wordt gevonden, verschijnt vaak binnen een uur of twee een worm die erop inspeelt.
  2. In het geval van phishing-aanvallen per mail niet impulsief reageren. Als je bijvoorbeeld een zeer overtuigende mail van een bedrijf krijgt (zoals van je bank, een koeriersbedrijf of een e-winkel), check dan even welk mailadres er achter de naam van de afzender schuilgaat.
  3. Echt veilig wordt het pas als je degelijke beveiligingssoftware installeert. Kies hierin voor een goede virusscanner. Er bestaan verschillende gratis versies op de markt, maar deze doen slechts een klein percentage van wat een betalende variant doet en dienen vaak als reclamemiddel voor de betalende. Ons leven speelt zich grotendeels online af (online contacten houden, online bankieren, online aankopen doen), bekijk dus zeker dat de virusscanner dit alles kan beschermen. Zorg er ook voor dat de virusscanner heel regelmatig updates krijgt. Zo herkent hij de nieuwste bedreigingen
  4. Bescherm je gegevens met een veilig wachtwoord. Deze bevat minstens 1 hoofdletter, 1 kleine letter, 1 cijfer en 1 teken, én deze moet uniek zijn voor al je logins. Zo bescherm je je andere accounts in geval van een hack. Heb je moeite om deze wachtwoorden te onthouden, maak dan gebruik van een wachtwoordmanager. Dankzij een wachtwoordmanager worden unieke wachtwoorden voor al je websites en apps gemakkelijk aangemaakt, onthouden en beheerd.

Altijd Support Tips computer - Levensduur computer optimaliseren

Hoe optimaliseer je de levensduur van je computer?

De nieuwste laptops beschikken over een lange batterijlevensduur. Maar niet goed zorgen voor een batterij kan de levensduur drastisch minderen. Weet ook dat het niet meer zo makkelijk is om de batterij van een laptop te vervangen.

Een moderne laptopbatterij bestaat uit Lithium-ion cellen. Dergelijke accu's hebben een aantal prettige voordelen, ze zijn klein en licht in gewicht, Lithium-ion accu's hebben geen last van geheugen effect, waardoor de capaciteit van de accu achteruit gaat. Maar de accu heeft ook één nadeel : dit type accu niet erg goed tegen hitte kan.

Je kan het warm worden van een laptop accu overigens helpen tegengaan door:

  1. Zorg er om te beginnen voor dat een notebook zijn pootjes aan de onderzijde heeft en op een hard en vlak oppervlak staat. Op een dekbed bijvoorbeeld sluit de aanvoerroute van lucht af en dan gaat dit mis.
  2. Als u de laptop lange tijd achtereen gebruikt en u de accu bijna leeg gebruikt hebt, dan is het een goede gewoonte om de laptop, en daarmee ook de accu, even de tijd te geven om af te koelen voordat u hem weer opnieuw oplaadt.

Een andere tip om je accu in optimale conditie te houden is door ervoor te zorgen dat je zo nu en dan de accu helemaal ontlaad en helemaal oplaad. Haal hem dus zo nu en dan van de netspanning af.

Zwart scherm, what to do?

Gebeurd er iets met je laptop, zoals bijvoorbeeld een zwart scherm. Probeer dan eens te herstarten. Het klinkt stom, maar een groot aantal incidenten is hiermee opgelost. Blijft het probleem toch aanhouden, neem dan contact op met ons in de winkel of via de telefonische helpdesk.