MM logo red

Wil je meer weten over Smart home? Wij geven je advies!

Wat is Smart home?

Een smart home is een huis waarin technologie op een slimme manier samenwerkt. Dit wordt ook wel domotica genoemd. Een bekend voorbeeld is slimme verlichting, maar ook de slimme thermostaat kom je steeds vaker tegen. Laatstgenoemde 'leert' wanneer je opstaat, weggaat en weer thuiskomt en is op je werk te bedienen. Zo zijn er nog veel meer slimme producten. Denk aan slimme koelkasten, beveiligingscamera's voor binnen en buiten en intelligente luchtreinigers.

Smart home producten kun je waar ook ter wereld bedienen met een app op je smartphone of tablet. Dit maakt een smart home ideaal voor mensen die altijd en overal controle over hun huis willen hebben. Dankzij deze controle geniet je van meer veiligheid, meer comfort en minder energieverbruik. Zo kun je jouw aanwezigheid simuleren als je weg bent door slimme verlichting automatisch in- en uit te laten schakelen, en kom je vervolgens thuis in een huis dat op temperatuur is omdat de thermostaat weet wanneer je eraan komt. De mogelijkheden zijn eindeloos, zoals je in dit artikel kunt lezen!

Meer weten over...

Smart Home platformen

Een smart home werkt echter alleen als de apparaten met elkaar kunnen samenwerken. Er is niet één standaardplatform dat alle smart home-apparatuur ondersteunt. Gelukkig ondersteunen veel producten verschillende systemen. Stickers op de verpakking geven vaak duidelijk aan voor welk platform of welke platforms het product geschikt is.

Dit zijn de platformen om smart home-apparaten aan elkaar te koppelen:

Apple HomeKit

Wil je je iPhoneiPad of Apple Watch gebruiken om je slimme apparaten aan elkaar te koppelen? Dan is het handig als deze apparaten HomeKit ondersteunen.

Nest

Nest ken je van de slimme thermostaat, maar de fabrikant maakt ook camera's en rookmelders. Ook slimme apparaten van andere fabrikanten werken goed samen met producten van Nest.

IFTTT (If This Then That)

Met dit platform kun je slimme apparaten aan elkaar koppelen en zo programmeren dat ze in bepaalde situaties samenwerken. Bijvoorbeeld de lampen uitschakelen als de thermostaat onder een bepaalde temperatuur komt.

Homey

Dankzij Homey kun je allerlei slimme apparaten, van wasmachines tot tv's en van lampen tot sloten, met elkaar verbinden. Veel toonaangevende fabrikanten ondersteunen dit platform.

Amazon Alexa en Google Assistant

Je kunt je smart home met je smartphone bedienen, maar er komen ook steeds meer apparaten die je met spraakopdrachten bestuurt door middel van Amazon Alexa of Google Assistant. Naast spraakbediening bieden deze platformen ook mogelijkheden om allerlei apparaten samen te laten werken.

Amazon Alexa is een spraakassistent die wordt ondersteund door veel verschillende smart home systemen, waaronder Philips Hue, Nest, Tado en Athom Homey. Met Alexa kun je onder andere muziek afspelen, verlichting en temperatuur regelen en het nieuws opvragen. Bovendien kan Alexa smart home apparaten zelf aansturen.

Google Assistant is eveneens een spraakassistent die wordt ondersteund door veel producten. De meeste smart home systemen die Alexa ondersteunen, werken ook met Google Assistant (controleer dit uiteraard wel). Google Assistant werkt bovendien met steeds meer Android en iOS telefoons. Lees dit artikel voor een aantal voorbeelden van producten die Google Assistant ondersteunen.