MM logo red

Wat is Starlink?

Daan6 DECEMBER 2023
unknown description

Starlink is een nieuw soort internet dat werkt via satellieten in de ruimte. Het is bedacht door Elon Musk, de baas van Tesla en SpaceX. Hij wil met Starlink snel en betrouwbaar internet aanbieden, ook op plekken waar je op dit moment moeizaam verbinding maakt. Hier lees je hoe Starlink precies werkt, wat de kwaliteit van het internet is en hoeveel het kost om gebruik te maken van Starlink.

Hoe werkt Starlink?

Wat is Starlink?

Starlink werkt met een netwerk van duizenden kleine satellieten die rond de aarde draaien. Deze satellieten staan in verbinding met elkaar en met grondstations op aarde. Als je Starlink wilt gebruiken, heb je een speciale schotelantenne en een router nodig. De schotelantenne vangt de signalen van de satellieten op en stuurt ze door naar de router. De router zorgt ervoor dat je draadloos internet hebt op je computer, telefoon of tablet. Je kunt de schotelantenne zelf installeren met behulp van de Starlink-app. Deze app vertelt ook op welke plek jouw antenne het beste signaal ontvangt.

Is Starlink goed?

Is Starlink goed?

Starlink belooft een hoge internetsnelheid en een lage vertraging. De internetsnelheid is de hoeveelheid data die je per seconde verstuurt of ontvangt. De vertraging is de tijd die het duurt voordat een signaal van de ene naar de andere plek gaat. Een lage vertraging is belangrijk als je veel online gamet, videobelt of thuiswerkt. Starlink zegt dat je een internetsnelheid van ongeveer 100 Mbps mag verwachten. Dat is vergelijkbaar met een goede glasvezelverbinding. De vertraging zou ongeveer 20 ms zijn, wat heel goed is. In de praktijk blijft de internetsnelheid afhankelijk van je locatie, maar over het algemeen werkt Starlink beter dan traditionele internet- en netwerk-opties. Vooral in afgelegen gebieden is Starlink een goede oplossing voor snel internet.

Hoeveel kost Starlink?

Om gebruik te maken van Starlink moet je eenmalig betalen voor de satellietschotel en de router. De prijs hiervoor verandert regelmatig, maar houd rekening met een bedrag tussen de € 300,- en € 400,-. Daarnaast betaal je maandelijks abonnementskosten. Zo heb je Starlink Residential, een abonnement voor thuis dat het minst kost. Als je ook onderweg of op vakantie gebruik wilt maken van Starlink, kies je voor het Starlink Roam-abonnement. Starlink Maritime is speciaal ontwikkeld voor schepen die midden op zee goed internet willen.

Meer weten? Lees ook deze artikelen: