Mediamarkt Logo

Printen vanaf je telefoon of tablet

unknown description

Waar je vroeger altijd moest printen vanaf je computer of laptop, draai je tegenwoordig net zo makkelijk foto’s of documenten uit via je smartphone of tablet. Hiervoor heb je een printer met wifiverbinding en een goed werkend wifinetwerk nodig. Op Apple-apparaten print je met de functie AirPrint, op smartphones of tablets van Android ga je iets anders te werk. Je leert het met dit artikel.

Printen vanaf een Apple-apparaat met AirPrint

Printen vanaf een Apple-apparaat met AirPrint

Apple-apparaten hebben standaard de functie Apple AirPrint ingebouwd. Deze functie gebruik je om je iPhone of iPad te verbinden met de wifiprinter. Die printer moet hiervoor wel AirPrint ondersteunen. Meestal staat dit duidelijk op de verpakking of de buitenkant van een printer en anders kun je de handleiding van je printer raadplegen. Volg vervolgens de volgende stappen:

 1. Verbind de printer en je Apple-apparaat met hetzelfde netwerk.
 2. Ga op je iPhone of iPad naar het bestand dat je wilt printen en selecteer het icoon met het vierkantje en de pijl uit de bovenkant (‘Delen’).
 3. Kies ‘Druk af’ -> ‘Geen printer geselecteerd’.
 4. Kies in de lijst de printer die je wilt gebruiken.
 5. Klik op ‘Druk af’.

Printen vanaf een Android-smartphone of -tablet

Printen vanaf een Android-smartphone of -tablet

Op smartphones of tablets die draaien op Android zit niet standaard een programma ingebouwd dat lijkt op AirPrint. Om te kunnen printen vanaf bijvoorbeeld je Xiaomi-smartphone of je Samsung-tablet moet je de app van je printermerk downloaden. Alle grote printermerken zoals Epson, HP en Canon hebben hun eigen app, die je gratis downloadt in de App Store of Play Store. Als je printer geen AirPrint ondersteunt, volg je dus dezelfde stappen als voor een Android-apparaat. Met deze app kun je ook de scanner bedienen, als je printer hierover beschikt.

Je printer verbinden met je Android-apparaat in 6 stappen

Je printer verbinden met je Android-apparaat in 6 stappen

Hoewel elke printerapp net iets anders werkt op je smartphone of tablet, is het stappenplan voor elke app exact hetzelfde. Volg deze 6 stappen om te printen met je Android-apparaat:

 1. Steek de printerstekker in het stopcontact en bereid de printer voor (vul de papierlades, installeer de cartridges, stel de juiste taal in).
 2. Verbind je printer met het wifinetwerk. Dit doe je door op het wifisymbool te klikken en de stappen op het scherm van je printer te volgen.
 3. Download de app van je printermerk op je smartphone of tablet.
 4. Verbind je Android-apparaat met je printer door in de app te zoeken naar een functie die ‘Zoek naar beschikbare printers’ (of iets soortgelijks) heet.
 5. Selecteer in de lijst je printer en klik op ‘Verbinden’.
 6. Je maakt een uitdraai van de foto’s of bestanden door in de app op je Android-apparaat naar ‘Document afdrukken’ of ‘Fotoafdruk’ (als je een fotoprinter hebt) te gaan.

Hoe print je onderweg vanaf je smartphone of tablet?

Hoe print je onderweg vanaf je smartphone of tablet?

Als je niet alleen foto’s wilt afdrukken via je smartphone of tablet als je in de buurt bent van je wifiprinter, dan kun je een pocketprinter kopen. Dit is een klein apparaat waarmee je bestanden afdrukt via je telefoon. De meeste pocketprinters printen alleen fotobestanden. Je verbindt een pocketprinter, afhankelijk van het model, via wifi, bluetooth of een USB-kabel aan je smartphone of tablet.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: