Mediamarkt Logo

Zo creëer je meer me-time met jouw smartphone

Je beste vriend? Misschien niet je smartphone, maar hij is wel onmisbaar geworden en staat altijd voor je klaar - als je hem tenminste niet vergeet op te laden. Maar schuif die drukke sociale media en chatapps even aan de kant en ontdek hoe jouw smartphone ook geschikt is om mee te ontspannen en te genieten. Met deze tips word je weer helemaal zen!

Niet storen

Zo’n bordje dat je in een hotel aan de deurklink hangt om niet gestoord te worden? Het zou toch handig zijn als je zoiets had voor je smartphone. Gelukkig bestaat het! Zowel iOS als Android bieden een Niet Storen-functie. Die schakel je in als je wat rust nodig hebt. Bijvoorbeeld als je even moet focussen op je werk of die ene schooltaak, of ongestoord wilt genieten van een film. Je kunt deze stand ook automatisch laten starten en stoppen op bepaalde tijdstippen. ’s Avonds bijvoorbeeld, zodat je in bed niet gestoord wordt door binnenkomende berichtjes. Hoe deze functie in te schakelen? Op een Android-smartphone veeg je bovenaan je scherm naar beneden en tik je op ‘Niet Storen’. Lang drukken brengt je naar het scherm met de instellingen die erbij horen. Op een iPhone open je de instellingen en selecteer je ‘Focus’.

Focus? Goed idee!

Telecom tips - Me-time - Focus

Nu we het toch over de Focus-instellingen op de iPhone hebben, je vindt hier nog meer hulpmiddelen om te zorgen dat je tijdens het werken, slapen of jouw me-time niet gestoord wordt. Het verschil met de Niet Storen-stand? Voor tijdens het werken bijvoorbeeld kun je instellen dat enkel bepaalde apps meldingen tonen of bepaalde contacten je kunnen bereiken. Zo word je even niet afgeleid door de Whatsapp-groep van de buurt of meldingen over nieuwe topseries op Netflix.

Digitaal welzijn

Telecom tips - Me-time - Digitaal welzijn

Ook op een nieuwe Android-smartphone vind je functies om je te helpen concentreren. Sommige smartphonebouwers bieden aparte apps hiervoor, maar er is een onderdeel ‘Digitaal Welzijn’ aanwezig in de instellingen van Android zelf. Schrik niet als je ziet hoeveel tijd je op Facebook of Instagram doorbrengt, want dat ontdek je hier allemaal. Naast focusstanden die je zelf kunt instellen (bijvoorbeeld door werkapps uit te schakelen na 18.00 uur), kun je hier de schermtijd instellen. Dwing jezelf om bijvoorbeeld niet meer dan twee uur per dag naar het scherm van je smartphone te kijken. Bij de nieuwste Android 12-versie is er zelfs een Bedtijd-optie die tijdig je scherm zal dimmen en naar grijstinten zal brengen. Zo word je subtiel aangemaand om te gaan slapen.

Muziek brengt rust

Telecom tips - Me-time - Muziek

Jouw smartphone is ook een poort naar heel veel ontspanning. Het is haast niet te tellen op hoeveel manieren je naar muziek en interessante podcasts kunt luisteren via je smartphone. Nagenoeg alle muziek ter wereld vind je bij diensten als Apple Music en Spotify. Betalen moet soms, al zijn er vaak opties met advertenties om gratis te luisteren. Op Bandcamp ontdek je gratis de muziek van nieuwe groepen uit de hele wereld en alle genres. Ook Soundcloud biedt veel boeiend luistervoer, al moet je hier wel meer zoeken om de beste dingen op het spoor te komen. Het beste accessoire hierbij: een hoofdtelefoon of een handige set draadloze oortjes zonder gedoe met kabels.

Radio van thuis en overal ter wereld

Telecom tips - Me-time - Radio

Je vertrouwde radiostations vind je via apps als TuneIn of Radio Nederland FM online. Zin in iets anders? Je luistert in TuneIn of Vradio even makkelijk naar radiozenders die salsa vanuit Havana uitzenden als naar een K-Pop-radiostation uit Seoul. In deze apps kom je alles snel op het spoor door te zoeken per land of per genre.

En er zijn ook apps van radiostations zelf, zoals van NPO. Hier ontdek je vaak wat meer informatie. Wil je interessante gesprekken en reportages horen wanneer je dat wilt? Duik dan eens in de wondere wereld van de podcast. Sommige podcasts zijn gewoon radioprogramma’s die je kunt beluisteren wanneer je maar wilt. Je vindt ze in de apps van de radiostations en (soms) in toegewijde podcastapps. Maar nog meer podcasts zijn echt uniek. De onderwerpen zijn enorm divers, van true crime en wereldpolitiek tot sport en literatuur. Via de Spotify-app, Apple Podcasts of de Podcasts-app van Google vind je er heel veel, en word je op de hoogte gebracht wanneer er een nieuwe aflevering verschijnt.

Lees een digitaal boek

Telecom tips - Me-time - Lees een digitaal boek

Een dik boek overal mee naartoe nemen, waarom zou je dat nog doen? Jouw smartphone kan er honderden bevatten en zwaarder wordt hij er niet van. Je kunt zelfs kiezen: zelf lezen of het voor jou laten voorlezen. Bij Nextory sluit je bijvoorbeeld een abonnement af om ongelimiteerd te lezen en luisteren. Dat zijn wel heel veel boeken! MediaMarkt-klanten mogen Nextory zelfs zestig dagen gratis uitproberen. Via de Online Bibliotheek leen je dan ook tijdelijk (luister)boeken. Toch liever een echt boek? Via de BiebApp neem je zonder lid te worden van de bibliotheek toch leesvoer mee naar huis.

Tv in je broekzak of handtas

Op de camping of onderweg op de trein tv-kijken, kan dat? Natuurlijk! En een tv-toestel moet je niet in de rugzak proppen, jouw smartphone doet het wel. Via KPN iTV of Ziggo Go kun je overal tv-kijken. NLZiet is een alternatief als je geen gewoon tv-abonnement hebt. Met de NPO-app kijk je live naar NPO 1, 2 en 3, en kun je tv-programma’s herbekijken. Waar je ook bent, je hoeft echt niets te missen!

Even chillen met een film

Er zijn veel meer manieren om via jouw smartphone video’s te bekijken. YouTube blijft een geweldige bron van filmpjes over elk mogelijk onderwerp. Je vindt er ook heel veel muziek, zoals videoclips van vroeger of concertopnames. Films en series vind je dan weer bij Netflix, Disney+, HBO Max en andere diensten. Heb je niet zo veel mobiele data? Download thuis via wifi de films die je onderweg of op vakantie wilt bekijken. Tip: als je thuiskomt en je wilt verder kijken op je tv, dan kun je gewoon in de meeste apps de video of film naar je tv sturen. Of je opent de app van de streamingdienst op je smart-tv. Normaal gezien onthoudt de dienst wel wat je al bekeek op jouw mobiele toestel.

Game erop los

Telecom tips - Me-time - Gamen

Kijk maar eens in de App Store of Google Play Store: games zijn er genoeg, of je nu snel een spel wilt spelen terwijl je wacht op de bus of juist intenser wilt gamen. Qua casual gaming blijft Candy Crush Saga nog altijd de populairste game ter wereld. Coin Master is nog zo’n eenpersoonsgame waar velen van genieten. Hardcore gamers kunnen dan weer op hun smartphone de bekende battle royal-games van spelconsoles spelen, zoals PUBG Mobile, Fortnite of Call of Duty. Clash of Clans en Brawl Stars zijn dan weer leuke, meer strategische games waarbij je vecht tegen andere gameliefhebbers. Ook het ontdekken waard is Roblox, een virtuele omgeving waarin je talloze games kunt ontdekken die gebruikers zelf hebben ontworpen. Let wel, als je gamet kan de batterij van je smartphone snel leeglopen. Haal er een powerbank bij, dan laad je onderweg je smartphonebatterij gewoon op.

Neem diep adem

Telecom tips - Me-time - Ademhaling

Zoek je iets rustiger om te doen? Met jouw smartphone kun je ook echt zen worden. Leren mediteren of een yogasessie in je eentje; dat lukt goed met de juiste app. Headspace is een populaire keuze, misschien wel omdat je met deze app op een zeer heldere manier leert mediteren. Nog simpeler (en misschien werkt het daarom zo goed) is The Breathing App, die onder meer door de bekende muzikant Moby is ontwikkeld. Het is gratis, dus probeer het zeker even uit!