Mediamarkt Logo

Waarom een luchtreiniger kiezen?

Pollen, stof, bacteriën, schimmels, rook, dierenallergenen, huisstofmijt: je ademt het allemaal in als je binnen bent. Frisse lucht is natuurlijk van levensbelang, niet alleen buiten maar ook binnen. Binnenshuis blijkt de lucht soms wel twee tot tien keer vuiler te zijn dan buiten. Een luchtreiniger helpt om de lucht te klaren; hij zuigt de lucht aan en reinigt die. Ook als je allergisch bent voor huisdieren of last hebt van hooikoorts of astma, brengt een luchtreiniger je verlichting. Een luchtreiniger zuivert de lucht doordat hij er piepkleine deeltjes uit filtert. Dit maakt de lucht schoner waardoor je minder schadelijke deeltjes inademt. En dat geeft lucht!

Minder last van pollen en hooikoorts door een luchtreiniger

Minder last van pollen en hooikoorts door een luchtreiniger

Wat voor veel mensen het mooiste seizoen van het jaar is, is voor de hooikoortspatiënt een ware beproeving. Door rondvliegende pollen in de lucht hoest, nies en snotter je aan de lopende band. Je ogen branden, je keel doet pijn en je bent grieperig. Ook binnen, want pollen zijn zo klein dat ze ook in je huis ronddwarrelen. Zeker als je lekker je ramen en deuren opengooit bij de eerste zonnestraal. Een luchtreiniger met een HEPA-filter en ionisator helpt tegen hooikoortsklachten. De pollen blijven in het filter zitten en de ionisator verandert de elektrische lading van deeltjes in de lucht waardoor ze naar beneden zakken. Je kunt je ramen en deuren dus gesloten houden terwijl de luchtreiniger de lucht zuivert. Dat ademt een stuk beter!

Luchtreinigers helpen bij huisstofmijtallergie

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, dan geeft een luchtreiniger je lucht. De luchtreiniger filtert stof en alle irriterende deeltjes (allergenen) van de huisstofmijt uit de lucht. De lucht wordt hierdoor schoner en dat vermindert de allergische reactie. Een ioniserende luchtreiniger helpt om de huisstofmijt te doden, waardoor je klachten enorm afnemen. Kies bij huisstofmijtallergie daarom ook altijd voor een luchtreiniger met HEPA-filter én ionisator.

Honden- en kattenallergie

Honden- en kattenallergie

Je houdt oneindig veel van ze en ze kunnen je tot tranen toe ontroeren. Maar als je een honden- of kattenallergie hebt, zorgen deze harige viervoeters voor tranende ogen, een verstopte neus, jeuk of andere allergische klachten. Vooral kattenallergenen zorgen voor veel ongemak. De eiwitten in speeksel en huidschilfers veroorzaken bij mensen met een allergie een pittige reactie. Ook je bezoek kan last hebben van een huisdierenallergie, zelfs als je hond of kat niet thuis is. Een luchtreiniger met HEPA-filter maakt dan een enorm verschil. HEPA-filters zijn erg goede filters die tot wel 99,97% van de lucht filteren. Zo verdwijnen de honden- en kattenallergenen vrijwel helemaal uit de lucht, waardoor jij je harige huisgenoot weer met droge ogen kunt knuffelen.

Filter fijnstof uit de lucht met een luchtreiniger

Luchtvervuiling is niet alleen buitenshuis een probleem voor je luchtwegen. Door ramen, deuren en ventilatieroosters komt fijnstof zo je huis binnen. Ook als je kookt, rookt of stookt, produceer je fijnstof. Deze microscopisch kleine deeltjes zie je niet met het blote oog. Door het inademen van fijnstof kun je astma, COPD en andere longziektes krijgen. Een goede luchtreiniger met een HEPA-filter of koolstoffilter helpt je om de lucht binnenshuis te zuiveren van fijnstof, sigarettenlucht en andere schadelijke stoffen. Je kunt ook een luchtreiniger met ionisator kiezen. Deze sproeit elektrisch geladen deeltjes de lucht in, die zich hechten aan de zuurstofmoleculen in de lucht. Deze nu geladen zuurstofmoleculen hechten zich weer aan het fijnstof waardoor het fijnstof neerslaat en je ze niet meer kunt inademen. Je hoeft het alleen nog maar weg te zuigen of op te dweilen.

Welke luchtreiniger kiezen?

Er zijn verschillende soorten luchtreinigers op de markt. Welke moet je nu kopen? Om goed te kiezen bedenk je eerst waar je de luchtreiniger precies voor wilt gebruiken en welk oppervlak hij straks moet reinigen. Kijk in de specificaties of de reiniger voor jouw oppervlakte geschikt is. Denk ook na over waar je de luchtreiniger wilt neerzetten. In je werk- of slaapkamer wil je misschien wel een heel stille, of eentje met een slaapstand.

Om de lucht in je woning te reinigen kun je kiezen uit verschillende technieken:

  • Luchtreinigers met filters: deze reinigers hebben een HEPA-filter die stof en allergenen opvangt, zoals de Philips Series 800 . De Dyson Pure Hot+Cool heeft naast een HEPA-filter ook een koolstoffilter tegen vieze luchtjes. Deze filters moet je af en toe vervangen.
  • Luchtreinigers met ionisatie: deze reinigers produceren negatieve ionen die zich vastklampen aan kleine deeltjes zoals stof, pollen en allergenen. De deeltjes vallen op de grond waarna je ze eenvoudig opdweilt. Je hoeft geen filter(s) te vervangen.
  • Luchtreinigers met filters en ionisatie combineren deze twee technieken: de ionen omsingelen de deeltjes die je uit de lucht wilt halen en trekken ze daarna door het HEPA-filter. De AEG AX91-404DG en de Duux Sphere Air Purifier zijn hier goede voorbeelden van.