Mediamarkt Logo

Waar plaats je rookmelders en koolmonoxidemelders en hoe doe je dat?

unknown description

Rookmelders zijn sinds juli 2022 verplicht op elke verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken. Daarnaast is het voor je veiligheid verstandig om ook voldoende koolmonoxidemelders op te hangen in huis. In dit artikel lees je hoe je bepaalt hoeveel rook- en koolmonoxidemelders je nodig hebt en waar je ze het best kunt plaatsen.

Hoe werkt een rookmelder en waar hang je hem op?

Hoe werkt een rookmelder en waar hang je hem op?

Een rookmelder is een apparaat dat rook herkent en dan een luid alarm afgeeft om je te waarschuwen voor een mogelijke brand. Het werkt door een lichtstraal uit te zenden die wordt gereflecteerd door een fotocel. Als er rook in de lucht komt wordt de lichtstraal onderbroken en gaat het alarm af. Het is verplicht om rookmelders op elke verdieping van je huis te hebben. Omdat rook stijgt, moet je rookmelders altijd aan het plafond hangen, bij voorkeur op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek. Plaats geen rookmelder in de buurt van lampen, ventilatieopeningen of verwarmingen.

Hoe werkt een koolmonoxidemelder en waar hang je hem op?

Hoe werkt een koolmonoxidemelder en waar hang je hem op?

Een koolmonoxidemelder is een apparaat dat koolmonoxidegas detecteert en alarm slaat als de concentratie daarvan te hoog wordt. Koolmonoxide is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas dat vrijkomt als brandstoffen zoals gas, olie, hout en kolen niet helemaal goed of volledig verbranden. Het is giftig en kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, flauwvallen en zelfs de dood. Daarom is het belangrijk om koolmonoxidemelders te installeren in ruimtes waar verbrandingsapparaten staan, zoals je boiler, gaskachel of cv-ketel. Plaats de melder op ademhoogte tegen de muur of aan het plafond, maar niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten.

Hoeveel rookmelders heb je nodig?

Hoeveel rookmelders je nodig hebt, hangt in eerste instantie af van het aantal verdiepingen van je huis. Het is namelijk verplicht om op elke verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder op te hangen. Hoewel rookmelders niet verplicht zijn op andere verdiepingen, zoals een zolder of kelder, is het slim om ook hier een rookmelder op te hangen.

Hoeveel koolmonoxidemeters heb je nodig?

Het aantal koolmonoxidemelders dat je nodig hebt, hangt af van de verbrandingsapparatuur die je in huis hebt en hoe veilig je je wilt voelen. Hoewel het niet verplicht is om een koolmonoxidemelder in huis te hebben, is het sterk aanbevolen om ten minste 1 koolmonoxidemelder in de buurt (tussen 1 en 3 meter) van je cv-ketel of kachel te plaatsen. Daarnaast is het voor maximale veiligheid verstandig om op elke verdieping en in (de buurt van) iedere slaapkamer een melder op te hangen.

Hoe plaats je een rookmelder?

Hoe plaats je een rookmelder?

Rookmelders zijn heel eenvoudig om te plaatsen. De meeste exemplaren hebben een sterke sticker aan de achterkant die je heel eenvoudig aan het plafond plakt. Sommige rookmelders moet je met behulp van meegeleverde schroefjes in het plafond draaien, maar dat staat heel duidelijk uitgelegd in de gebruiksaanwijzing van die melders.

Hoe reset je een rookmelder?

Gaat je rookmelder af terwijl er geen brand is? Dan wil je zo snel mogelijk dat het apparaat stopt met loeien. Dit doe je door enkele seconde op de knop van de melder te drukken en te wachten tot het ledlampje wit wordt. Je rookmelder is gereset en zal weer afgaan als die rook detecteert.

Hoe hoog moet een koolmonoxidemeter hangen?

Hoe hoog moet een koolmonoxidemeter hangen?

Koolmonoxide beweegt in tegenstelling tot rook niet omhoog, maar verdeelt zich gelijkmatig over de ruimte. Daarom maakt het niet heel veel uit waar je ze ophangt. Toch is het verstandig om de koolmonoxidemelder hoog tegen het plafond te plaatsen als hij in een ruimte met verbrandingsapparaten hangt. In andere ruimtes, zoals de slaap-, woon- of werkkamer, is de beste plek voor een koolmonoxidemelder op ademhoogte.

Bekijk soortgelijke artikelen