Mediamarkt Logo

Hoe kun je je AirPods terugvinden als je ze kwijt bent?

unknown description

AirPods zijn voor veel mensen een dagelijks gebruiksvoorwerp, maar ze zijn ook vrij klein én draadloos. Het kan dan ook zomaar gebeuren dat één of beide oortjes opeens niet meer in hun case zitten. Gelukkig helpt Apple je om je AirPods snel weer terug te vinden. We leggen uit wat je moet doen als je je AirPods samen met de oplaadcase kwijt bent, als je een van je oortjes mist of als je alleen je case niet meer kunt terugvinden.

Ik ben mijn AirPods kwijt, wat nu?

Ik ben mijn AirPods kwijt, wat nu?

In alle gevallen dat je (een van) je AirPods kwijt bent, heb je veel aan de ‘Zoek mijn’-functie van Apple. Voeg je AirPods dan ook direct toe aan de ‘Zoek mijn’-app op je telefoon of tablet. Dit doe je in 3 eenvoudige stappen:

  1. Ga naar ‘Instellingen’ -> ‘Bluetooth.’
  2. Klik op de kleine ‘i’ naast je AirPods.
  3. Scroll omlaag naar ‘Zoek mijn netwerk’ en schakel dit in.

Wat doe je als je de AirPods-case kwijt bent zonder de AirPods zelf?

Wat doe je als je de AirPods-case kwijt bent zonder de AirPods zelf?

Ben je alleen je AirPods-case kwijt? Dan ligt het aan het model dat je hebt wat je het beste kunt doen. Op dit moment is alleen de case van de AirPods Pro (2de generatie) vindbaar via de ‘Zoek mijn’-app. De case is zichtbaar op een kaart en kun je daarnaast terugvinden met behulp van de functie ‘Geluid afspelen’. Gebruik je een ouder model AirPods? Dan kun je de case helaas niet los van de oortjes terugvinden. In dat geval kun je via de website van Apple het serienummer van je AirPods achterhalen en daar een nieuwe case bestellen.

Ik ben (een van) mijn AirPods kwijt – met of zonder case

Ik ben (een van) mijn AirPods kwijt – met of zonder case

Als je één of beide oortjes bent verloren terwijl ze nog in de case zaten, geeft de ‘Zoek mijn’-app de laatst bekende locatie van je AirPods weer op een kaart. Als de batterij nog is opgeladen, is dit hoogstwaarschijnlijk de locatie waar je je AirPods kunt terugvinden. Is de batterij leeg? Dan is de locatie op de kaart de laatst bekende locatie waar ze nog energie hadden.

Bij het verlies van alleen je oortjes kun je gebruikmaken van de functie ‘Geluid afspelen’ die de ‘Zoek mijn’-app biedt. In de app kun je – nadat je onder ‘apparaten’ je AirPods hebt geselecteerd – ervoor kiezen om een geluid af te spelen dat steeds luider wordt. Ben je de AirPods kwijtgeraakt op verschillende locaties? Dan word je eerst naar de ene geleid en kun je daarna op zoek naar de andere.

Mijn AirPods zijn gestolen, wat nu?

In het geval van diefstal kun je het beste vanuit de ‘Zoek mijn’-app de ‘verloren-modus’ inschakelen. Als je deze activeert, krijg je meldingen van eventuele locatiewijzigingen van je oortjes. Zo kun je de jacht op je AirPods snel voort blijven zetten. De enige kanttekening is dat AirPods geen activatieslot hebben. Dit betekent dat als iemand jouw originele Apple-oordopjes vindt, ze deze kunnen resetten en aan hun eigen apparaat kunnen verbinden. De dief in kwestie krijgt dan wel de verloren-boodschap te zien, maar het gebruik van de oordoppen is nog steeds mogelijk.

Hoe nauwkeurig is de locatie van je AirPods in de ‘Zoek mijn’-functie?

Hoe nauwkeurig is de locatie van je AirPods in de ‘Zoek mijn’-functie?

De nauwkeurigheid van de locatie van je AirPods in de ‘Zoek mijn’-functie verschilt per model AirPods en per model iPhone. De meest recente AirPods Pro (2de generatie) en alle iPhones sinds de iPhone 11 zijn uitgerust met een U1-chip met ultra wideband, een functie die heel nauwkeurig de locatie, afstand en richting bepaalt. Heb je zowel AirPods als een iPhone met deze chip? Dan kun je in de ‘Zoek mijn’-app kiezen voor ‘Zoek in de buurt’. Je scherm verandert in een navigatiesysteem waarop instructies, afstand en richting staan. Naarmate je doel dichterbij komt, geeft je telefoon door middel van trillingen en geluid aan dat je op het goede spoor zit. Zodra de afstand het toelaat, kun je gebruikmaken van ‘Speel geluid af’ om je AirPods terug te vinden.

Kun je je AirPods ook zoeken met een Samsung-apparaat?

Je kunt AirPods gebruiken met een Samsung-telefoon, maar er zitten enkele beperkingen aan. Zo zijn het bereik en de stabiliteit van de draadloze verbinding een stuk minder en moet je de tikgebaren handmatig instellen. Ook zul je het zonder Apples oordetectie moeten doen, waarmee de muziek automatisch stopt als je een oortje uitdoet. Bij verlies van je AirPods biedt een Samsung-telefoon geen direct alternatief voor de ‘Zoek mijn’-functionaliteit. De enige optie die je hebt is het downloaden van een app die apparaten met een bluetoothverbinding herkent. Zo kun je je AirPods makkelijk terugvinden als je ze bijvoorbeeld binnenshuis kwijt bent.

Bekijk soortgelijke artikelen