HDR (High Dynamic Range) voor televisies

Wat is HDR?

Je kent het wel. Op die zonnige vakantiedag wil je een foto van je vrienden maken die in de schaduw van de Eifeltoren staan uit te rusten na een flinke wandeling. Je moet nu kiezen tussen een overbelichte toren en je vrienden goed in beeld of duidelijk maken dat je in Parijs bent, maar aan iedereen uitleggen dat ergens in die donkere vlek je vrienden staan. Beide goed lukt niet. Hier komt HDR van pas. HDR-foto’s combineren meerdere foto’s van verschillende belichtingsniveaus voor een foto die meer lijkt op wat we echt zien. Toch zien deze foto’s er na de vakantie tijdens de slideshow op een televisie er erg flets uit. HDR voor televisies is dus hard nodig.

HDR in televisies

De High Dynamic Range-techniek is in de fotografie al flink ingeburgerd, maar komt nu ook bij televisies steeds meer voor. De beelden hebben een hoger contrast, hogere helderheid en natuurlijkere kleuren. Het beeld komt een stuk dichtbij wat wij met het menselijk oog kunnen waarnemen. Ter vergelijking: een HDR-televisie kan een helderheid van boven de 1000 cd/m2 (nits) aan, terwijl de huidige televisies gemiddeld 200 cd/m2 halen. Dit zorgt er voor dat lichte objecten helderder worden en bij donkere de details zichtbaar blijven.

Hier is duidelijk te zien dat een HDR-scherm meer kleuren en een hoger contrast weergeeft dan een ‘gewoon’ tv-scherm..

In het midden een ‘gewone’ lcd-televisie, links en rechts televisies met een HDR-scherm.

HDR-content

Om van al die pracht te kunnen genieten, moet er natuurlijk wel materiaal in HDR beschikbaar zijn. Zoals eerder gezegd is HDR in de fotografie al redelijk bekend, maar ook veel digitale videocamera’s nemen tegenwoordig al in HDR op. Heb je het afgelopen jaar een videocamera gekocht, dan is de kans groot dat je zelf al in HDR kan filmen. Heb je geen zin om zelf content te maken, dan komen begin 2016 de eerste Ultra HD Blu-ray-discs uit. Deze ondersteunen standaard HDR en gaan in combinatie met een Ultra HD-resolutie een ongekend mooi beeld bieden.

Nu al voor HDR gaan?

Het aanbod in televisies met HDR-ondersteuning is op dit moment nog niet heel groot, maar dit zal snel beter worden. Alle grote merken hebben ze al of gaan binnenkort met HDR-televisies komen. Wil je dus een televisie aanschaffen die klaar is voor de toekomst en waarmee je jaren vooruit kunt, dan kan je niet om HDR heen.