Streaming: het nieuwe televisiekijken

Televisie is niet meer weg te denken uit ons leven. Of we nu het nieuws kijken om op de hoogte te blijven van wat er zich in de wereld afspeelt of dat we het medium gebruiken om te zien wat Brooke allemaal met Ridge doet om aan zijn nieuwste designs te komen, het was niet mogelijk zonder tv. Maar zoals zoveel dingen is ook televisie niet resistent voor de digitale revolutie.

Een belangrijke evolutie van televisiekijken is Video-on-Demand, of streamen; de mogelijkheid om programma’s of films te kijken wanneer het jou uitkomt. Maar omdat er nu zoveel diensten zijn, allemaal met hun eigen content, kan het moeilijk lijken om een goede keuze te maken. Daarom een klein overzicht van de belangrijkste streaming-diensten in Nederland.

Netflix (€ 7,99 p/m SD, € 9,99 p/m HD, € 11,99 p/m 4K)

Van alle streamingdiensten die momenteel beschikbaar zijn is Netflix misschien wel de meest bekende. Netflix streamde al voordat streamen cool werd. Hoewel het even duurde voordat Netflix in Nederland genoeg content kreeg om een abonnement te rechtvaardigen, bieden zij inmiddels veel meer films en series van kwaliteit. Een groot voordeel van Netflix is dat zij zelf ook series produceren zoals Orange is the New Black, House of Cards en Marvel’s Daredevil die lovende kritieken krijgen. Een nadeel is misschien date er nog niet heel veel 4K-content is om voor het duurste abonnement te gaan, hoewel je dan wel op 4 schermen tegelijk kunt streamen. Handig voor het hele gezin.

 

HBO Go (€ 15,00 p/m)

HBO staat bekend om zijn kwalitatief hoogstaande series als The Sopranos, True Detective en The Wire (om er maar een paar te noemen) en HBO Go geeft je direct toegang tot alle afleveringen van deze waanzinnige series. Voor € 15,00 per maand is HBO Go zeker niet de goedkoopste, en het feit dat een abonnement alleen maar mogelijk is in combinatie met bepaalde TV-aanbieders zal sommige mensen ook afschrikken, maar dan zie je wel als eerste de nieuwste aflevering van Game of Thrones. Als je maar geen spoilers vertelt. Niemand houdt van spoilers!

 

Pathé Thuis (prijs per film varieert)

Van alle streaming-diensten die wij in Nederland hebben is Pathé Thuis misschien wel de vreemdste eend in de bijt. Je betaalt Pathé namelijk niet per maand, maar per film. Je kunt kiezen om films te huren, waarbij de prijs varieert tussen de € 1,99 en € 4,99, of kopen waarbij de prijs van nieuwe films op kan lopen tot € 18.99. Daarnaast zijn er ook films die óf alleen te huren zijn, óf alleen te koop. Dit lijkt relatief duur vergeleken met andere diensten, maar dan bezit je wel als eerste de nieuwste films.

 

RTL XL + Uitzending Gemist + Kijk = NLziet (€ 7,95 p/m)

Inmiddels doen Nederlandse zenders gezellig mee en bieden RTL XL, Uitzending Gemist en Kijk ons de mogelijkheid om programma’s te bekijken die al op tv zijn geweest. Volledig gratis kun je tot 7 dagen na een uitzending de aflevering online terugkijken (hoewel Kijk voor buitenlandse programma’s wel een bijdrage vraagt). Daarnaast biedt RTL XL een premium-abonnement aan voor € 3,95 p/m waarbij je tot een jaar na uitzending een programma terug kan kijken. Al deze diensten komen nu samen in NLziet: één dienst die je voor € 7,95 per maand tot een jaar na uitzending programma’s laat terugkijken.

 

Begin maar!

Er zijn uiteraard nog veel meer diensten te vinden, zoals Videoland en Film1 Go, maar dit zijn de belangrijkste. Daarnaast zijn er nog streaming-diensten die zich richten op een niche-markt (WWE Network) en is er YouTube Red waarin exclusieve content tegen betaling getoond wordt. En nu de apps van deze diensten op zo’n beetje elke smart-tv, gameconsole, tablet en smartphone werken kun je overal genieten van jouw favoriete series en films.