OLED-tv komt eraan!

Toegegeven, de titel van deze post is een beetje misleidend. Natuurlijk weten we dat er al enige tijd OLED-televisies in de winkels staan te blinken, maar de échte doorbraak van OLED moet nog plaatsvinden. Dat heeft alles te maken met het stevige prijskaartje dat nu nog aan OLED-tv’s hangt, want de techniek zelf is waanzinnig goed. Sterker nog: wij zijn zo enthousiast dat het ons zou verbazen als er de komende jaren niet in de meeste Nederlandse huiskamers een pracht van een OLED-scherm staat of hangt. OLED is geen gimmick zoals 3D of een curved scherm, maar een daadwerkelijke technische verbetering.

Hét voordeel van OLED: ongekende beeldkwaliteit

De reden voor ons enthousiasme is de ongekende beeldkwaliteit van OLED-televisies. We horen je denken: “mijn lcd-televisie geeft alles anders ook uitstekend weer. Waarom is OLED beter dan lcd?”

Dát komt door het verschil in werking van beide technieken: bij lcd-schermen worden de pixels via achtergrondverlichting verlicht, bij OLED-schermen geven de pixels zélf licht. In het geval van lcd zal de achtergrondverlichting nooit volledig door de pixels tegengehouden worden, met als gevolg dat zwart nooit echt als zwart weergegeven wordt. Doordat de afzonderlijke pixels van een OLED-televisie helemaal uitgeschakeld kunnen worden, zijn deze wel in staat zwartwaarden juist weer te geven. Het resultaat is vanzelfsprekend een veel hoger contrast, maar ook de kijkhoek, de reactietijd, kleurweergave en het verbruik varen wel bij het gebruik van OLED.

Doordat de afzonderlijke pixels van een OLED-televisie helemaal uitgeschakeld kunnen worden, zijn deze wel in staat zwartwaarden juist weer te geven.

Televisie van de toekomst

Naast alle positieve eigenschappen die we hierboven al noemden heeft OLED nog een belangrijk voordeel, en dat is de dikte. Nou ja, het gebrek daaraan; doordat achtergrondverlichting overbodig is kunnen OLED-televisies nog platter worden dan de platste lcd-tv’s. Om je een idee van de mogelijkheden te geven: LG toonde onlangs op de IFA elektronicabeurs in Berlijn een 55-inchscherm van nog geen millimeter dik dat je door de magnetische achterkant zo op je muur plakt. Nu was dat een prototype en nog geen productiemodel, maar ook de OLED-tv’s die nu al verkrijgbaar zijn, zijn platter dan plat.

Prijzen / beschikbaarheid

Zelfs wat betreft het -nu nog- flinke prijskaartje is er goed nieuws te melden. LG zet namelijk al vol in op OLED, van merken als Samsung is inmiddels bekend dat ze in OLED investeren, en ook in bijvoorbeeld de autosector wordt onderzoek verricht naar de mogelijkheden van deze techniek.

Door al deze ontwikkelingen zullen de productiekosten naar verwachting in rap tempo afnemen en zullen de verkoopprijzen, net als bij de opkomst van lcd-televisies, waarschijnlijk snel dalen. Tot die tijd kan je met een bak popcorn onder de arm je lokale elektronicadealer bezoeken om met eigen ogen zien hoe groot het verschil met lcd is. Wedden dat je verkocht bent?