Multiroom-audio en muziekstreaming

Misschien heb je binnen je vriendenkring iemand al eens over multiroom-audio en muziekstreaming horen praten. In dat geval is de kans groot dat dit een enthousiast verhaal was. Wat maakt een multiroom-audiosysteem zo handig? En waarom zou je muziek willen streamen? In navolging van marktleider Sonos zijn er steeds meer merken die graag een graantje mee willen pikken in het multiroom-segment. Je kunt inmiddels kiezen uit een scala aan audiosystemen van diverse fabrikanten, van Philips tot Yamaha en van Bose tot Denon Heos. Voor elke portemonnee en voor elke woonruimte is een multiroom-oplossing op maat te vinden.

Een multiroom-systeem is een netwerk van luidsprekers, verdeeld over meerdere ruimtes. De luidsprekers staan met elkaar in verbinding via je thuisnetwerk. Je speelt tracks, die bijvoorbeeld op smartphone of computernetwerk opgeslagen zijn al dan niet draadloos af via je multiroom-luidsprekers zonder tussenkomst van een cd of USB-stick. Je hoeft geen cd of andere fysieke geluidsdrager bij de hand te hebben om je muziekcollectie te beluisteren. Met een app op je tablet, smartphone of computer heb je alle controle over de instellingen en de manier waarop je de tracks beluistert. Je laat bijvoorbeeld dezelfde muziek in meerdere ruimtes tegelijk afspelen of je kiest voor verschillende nummers per kamer. Daarbij heb je vaak alle controle over je muziek dankzij een gebruiksvriendelijke app voor je smartphone of tablet. Een afzonderlijke afstandsbediening is niet nodig en met slechts een beweging van je vinger over het scherm groepeer je luidsprekers en kies je de juiste instellingen.

Afbeelding: SONOS Play 1. Een multiroom-systeem is een netwerk van luidsprekers, verdeeld over meerdere ruimtes.

Afbeelding: SONOS Play 1. De luidsprekers staan met elkaar in verbinding via je thuisnetwerk.

Bij meerdere merken kun je een complete homecinema-setup combineren met je multiroom-opstelling. Bij diverse modelseries heb je de mogelijkheid om televisieluidsprekers zoals een soundbar of een subwoofer te integreren in je netwerk van luidsprekers. Je creëert heel eenvoudig een draadloze thuisbioscoop die precies aan jouw voorwaarden voldoet. Bovendien kun je stapsgewijs en in je eigen tempo een setup samenstellen. Je hoeft niet perse in één keer een complete installatie van meerdere luidsprekers in huis te halen. Op een later tijdstip kun je alsnog moeiteloos je netwerk uitbreiden met een of meerdere speakers. Je start misschien voorzichtig met één of twee luidsprekers om hier later nog een soundbar en een subwoofer aan toe te voegen. Of je plaatst een spatwaterdichte luidspreker in de badkamer voor muzikale douchesessies.

Ben je verknocht aan je huidige luidsprekers? Dan kun je in veel gevallen een ontvanger of adapter gebruiken om je speakers te koppelen aan je multiroom-geluidssysteem. Zo ervaar je het gebruiksgemak van een multiroom-app en draadloze muziekoverdracht in combinatie met je bestaande luidsprekeropstelling.

Geen zin om je eigen muziek te beluisteren? Tegenwoordig kun je je abonneren op diverse muziekdiensten waarvan je de content (draadloos) kunt streamen. Dit houdt in dat je via internet en een app direct toegang hebt tot de muziek die aangeboden wordt op de servers van een muziekdienst zoals JUKE of Spotify. Je benadert de content via je tablet, computer of smartphone zonder dat je eerst complete bestanden moet downloaden. De beperkte ruimte van je opslaggeheugen hoef je dus niet aan te spreken.

Voor soepele prestaties en onbezorgd luisterplezier is een stabiel en snel wifi-netwerk overigens wel een basisvoorwaarde. Je kunt er ook voor kiezen om je apparatuur bedraad aan te sluiten. Het loont hoe dan ook de moeite om te investeren in een goede router voor een betrouwbare signaaloverdracht en het is raadzaam om je netwerk goed te configureren voor een snelle dataoverdracht zonder haperingen.