DAB+: Een revolutie in de wereld van radio

We zijn eigenlijk niet anders gewend dan dat we een FM-frequentie gebruiken om naar de radio luisteren. Deze standaard is echter aan het veranderen met de opkomst van digitale radio. Digital Audio Broadcasting, beter bekend als DAB, bestaat al sinds de jaren 80 maar wordt sinds kort steeds meer gebruikt en ondersteund. Maar wat is digitale radio nu precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Digital Audio Broadcasting

Bij DAB wordt er gebruik gemaakt van een digitaal signaal en deze wordt verstuurd over één frequentie. Dit signaal kan niet alleen via zendmasten verstuurd worden, maar ook via satellieten, de kabel en via internet. De DAB-radio vertaalt dit digitale signaal weer naar een analoog signaal. In 2005 is besloten om DAB verder te ontwikkelen en is er een nieuwe standaard vastgesteld: DAB+. De belangrijkste verschillen hierbij zijn de gebruikte codering en een betere foutcorrectie.

Voordelen van DAB+

DAB+ kent vele voordelen. Zo zijn er met DAB+ veel meer radiozenders te ontvangen. Bovendien is de dekking groter, waardoor je in grote delen van Nederland een radiozenders kan ontvangen. De geluidskwaliteit van DAB+ is beter dan bij de traditionele FM-radio doordat het vrij is van ruis en kraak. Tot slot is een radio met DAB+ gemakkelijker te bedienen omdat je niet meer met frequenties werkt. Je bladert eenvoudig en snel door alle beschikbare radiozenders en deze staan logisch gerangschikt.

Nadelen van DAB+

Helaas zijn er momenteel nog enkele nadelen aan DAB+. Zo kan het ontvangst in huis tegenvallen omdat het signaal van digitale zendmasten niet altijd door muren en ramen gaat. Daarnaast zijn nog niet alle regionale radiozenders te ontvangen. Tot slot heb je een radio nodig die DAB+ ondersteunt. Deze radio´s zijn prijziger dan de ‘ouderwetse’ radio’s, maar al verkrijgbaar voor vier tientjes.