Curved-televisies, nuttige toevoeging of gadget?

Curved-televisies komen meer en meer in de winkels te staan en wie je het ook vraagt, de meningen zijn altijd verdeeld: is curved nu een nuttige eigenschap of toch vooral een gadget?

De gedachte achter curved-schermen is dat het beeld bij het gezichtsveld van de kijker aansluit zoals het scherm van een bioscoop dat ook doet. Dit gezichtsveld heeft ruwweg de vorm van een ovaal die in de breedte groter is dan in de hoogte. Daarom zijn zowel flatscreen- als curved-televisies breder dan hoger omdat onze ogen in de breedte een groter bereik hebben. Het voordeel van de curved-televisie zou dus zijn dat hij er op die manier voor zorgt dat de kijker zich als het ware middenin de actie bevindt en op een meeslepende kijkervaring krijgt.

Dat klinkt veelbelovend maar voor het effect zal je precies in het midden moeten zitten: precies op die plek zal het gezichtsveld volledig gevuld zijn door het beeld van de televisie. Helaas zijn de meeste woonkamers en televisies te klein om dit resultaat te bereiken en gaat de vlieger al niet meer op wanneer je met meer mensen bent en mensen vanaf de zijkant naar de televisie moeten kijken. Alleen als je jezelf precies op de goede plek voor de televisie kan positioneren bereik je de ervaring die de ontwikkelaars van curved-schermen voor ogen hebben. Toegegeven: die ervaring mag er zijn! Om curved dus geheel als gadget zou wat ons betreft iets te makkelijk zijn.

Curved-schermen zijn daarnaast een opstapje naar de toekomst: de techniek heeft bewezen dat schermen niet meer kaarsrecht hoeven te zijn. Twee van de grote spelers op de markt, LG en Samsung, laten zelfs zien dat het in de toekomst mogelijk zal zijn om van je platte televisie een curved-model te maken met hun prototypes van buigbare televisies. Al is het prijskaartje van € 110.000,- wat Samsung aan het 105-inchmodel hangt voorlopig nog iets aan de hoge kant. Elke nieuwe techniek is bij introductie echter duur, dus het wachten is op schermen waarbij je met één druk op de knop kan omschakelen van plat naar curved.