Mediamarkt Logo

Welke monitor kopen?

unknown description

Allereerst het belangrijkste gegeven: er bestaat geen ideale monitor voor iedereen, maar wél een ideale monitor voor jou. Het perfecte beeldscherm hangt namelijk nauw samen met jouw persoonlijke wensen. Werk je bijvoorbeeld vaak met 2 monitoren? En welk formaat vind jij het prettigst? Welke aansluitingen heb je op jouw computer? En game je veel, speel je meestal media af, of werk je juist vaak je administratie bij?

4K-monitoren

4K-monitoren

Een 4K-beeldscherm heeft een resolutie die vier keer hoger is dan Full HD. Superscherpe details dus. 4K-monitoren zijn verkrijgbaar vanaf 24 inch. Let wel dat hoe groter een scherm is, des te meer voordeel je haalt uit de 4K-kwaliteit. Zeker vanaf een 27 inch monitor ga je het verschil in beeldkwaliteit pas echt merken. Een 4K-beeldscherm is ideaal als je graag Netflix kijkt (veel series zijn in 4K-kwaliteit beschikbaar), games speelt of een grafisch ontwerper bent en het echt op de details aankomt.

Plus- en minpunten 4K-monitoren

+ Haarscherp beeld
+ Je bent voorbereid op de toekomst
- Vergt veel van je computer als je gamet



Curved-monitoren

Curved-monitoren

Het oog wil ook wat, en alleen al om die reden zijn curved-monitoren ideaal als het voor jou (mede) om uitstraling draait. Een curved-monitor is een opvallend, gebogen beeldscherm wat voor een echt dieptegevoel zorgt. Perfect voor games en films. Je zit middenin de fictieve wereld, waar de personages echt naast je staan. En omdat het scherm overal dezelfde afstand tot je ogen heeft, zien alle kleuren er mooi en helder uit. De curve ratio van een monitor valt ook meer op dan een televisie omdat je relatief gezien dichter bij je monitor zit dan een televisie.

Plus- en minpunten curved-monitoren

+ Dieptegevoel bij media
+ Goed voor je houding
- Neemt meer ruimte in beslag

Gaming-monitoren

Gaming-monitoren

Bepaalde schermen (denk aan 4K en ultrawide) bieden unieke voordelen voor gaming. Maar welk type monitor je ook kiest, een paar dingen zijn altijd belangrijk. Zo heeft de ideale gaming-monitor een snelle reactietijd. De snelste tijden vind je meestal bij TN-monitoren, maar deze hebben een minder mooie kleurweergave dan IPS-monitoren. Ook de verversingssnelheid is belangrijk. Is deze te laag? Dan krijg je schokkerige beelden, en dat wil je natuurlijk niet hebben. Ga voor minimaal 75Hz.

Plus- en minpunten gaming-monitoren

+ Snelle responstijd
+ Snelle verversingssnelheid
- TN-schermen hebben iets mindere kleurweergave

Ultrawide-monitoren

Ultrawide-monitoren

Is de standaard breedbeeldverhouding van 16:9 voor jou niet breed genoeg? Dan is een ultrawide-monitor van 21:9 perfect. Met een ultrawide-monitor heb je flink wat meer ruimte. Voor meerdere openstaande programma’s bijvoorbeeld, wat het scherm ideaal maakt voor de multitaskende ondernemer of student. Zeker als je nu een tweede scherm gebruikt, biedt ultrawide uitkomst. Met een ultrawide-model kijk je bovendien films en series zonder de zwarte rand van je tweede monitor en ga je nog meer op in je games.

Plus- en minpunten ultrawide-monitoren

+ Meer plek op je bureaublad
+ Films kijken zonder zwarte balken
- Relatief groot scherm voor op je bureau

Belangrijke zaken

Inch-formaat - Images

Inch-formaat

Een van de belangrijkste eigenschappen van een monitor is het formaat. Het formaat wordt uitgedrukt in inch (2,54 cm). Welk formaat je nodig hebt, hangt uiteraard af van waar je je monitor het meeste voor wil gebruiken. Maar zelfs voor mensen die enkel willen internetten of tekstverwerken is een laptopscherm (bv. 14-15 inch) vaak niet groot genoeg. Bij MediaMarkt zien we dat minimaal 27 inch steeds meer de standaard wordt.

Bekijk welke grootte het beste bij jou past:

23-25 inch (58-64 cm): Een prima formaat voor de standaard dingen, zoals surfen en tekstverwerken (beeldverhouding: 16:9)

26-28 inch (66-71 cm): Vanaf dit formaat kun je goed genieten van games, films en series (beeldverhouding: 16:9)

29-32 inch (74-81 cm): Als je helemaal op wil gaan in je media (beeldverhouding: 16:9 of 21:9)

33-40 inch (84-101 cm): Heb je de ruimte en het budget? Met deze schermen heb je bijna een extra tv in huis (beeldverhouding: 16:9 of 21:9)

Paneeltype - Images

Paneeltype

Tja, alsof al die keuze niet genoeg is, zijn er ook nog verschillende paneeltypes! Verreweg de meeste voorkomende is TN (Twisted Nematic), die vooral schitteren door hun prijs. Maar TN-monitoren zijn ook sneller dan beeldschermen met andere panelen: snel bewegende objecten zorgen niet voor een waas. Dankzij deze hogere reactietijd is TN ideaal voor gaming, je bent dan net een aantal milliseconden sneller dan je tegenstander die geen TN-monitor heeft.

Met IPS (In-Plane Switching) heb je een high-end paneel dat een brede kijkhoek heeft en kleuren erg nauwkeurig weergeeft. Hierdoor vind je IPS ook vaak terug in tablets. IPS is erg geschikt voor bewerken van foto’s en video’s of het kijken van een film. Tot slot heb je nog VA (Vertical Alignment), waarvan PVA en MVA de meeste bekende paneeltypes zijn. Deze zitten eigenlijk tussen TN en IPS in. Ze hebben een betere kijkhoek en kleurenweergave dan TN, maar leggen het af tegen IPS. Dit laatste type komt vaak voor bij curved monitoren. Doordat het beeldscherm verticaal gealiëneerd is komt de curved het beste tot zijn recht.

Monitor-aansluitingen

Afhankelijk van wat je wilt doen, heb je bepaalde aansluitingen nodig. HDMI en DisplayPort zijn de meest gebruikte aansluitingen voor beeld en geluid. Wil je een Full HD scherm koppelen? Dan volstaat een HDMI 1.4-poort. Maar heb je een 4K-scherm op het oog, dan zal je gebruik moeten maken van HDMI 2.0 of DisplayPort 1.2. En als je een gamer bent voor wie een hoge verversingssnelheid een vereiste is, is alleen DisplayPort een optie (1.2 - 1.4). DisplayPort is ook de beste keuze als je meerdere schermen wilt koppelen.

Moderne monitoren hebben soms ook een aansluiting voor USB Type-C. Hiermee heb je geen andere kabels meer nodig, want alle audio-, video- en USB-signalen worden doorgegeven in dezelfde kabel. Dit gebeurt met superhoge snelheden tot 10 Gb per seconde. Met USB Type-C kan je zelfs je laptop opladen, hierdoor heb je geen aparte adapter meer voor je laptop nodig.

Bekijk soortgelijke artikelen